Omet navegació

2.9. Dret d'oposició i decisions individualitzades

D'acord amb l'article 21 de l'RGPD, el dret d'oposició pot exercir-se en qualsevol moment, per motius relacionats amb la situació particular de l'interessat, cas en el qual ha de cessar el tractament de les dades realitzat pel responsable, llevat que s'acrediti un interès legítim o sigui necessari per a exercir o defensar reclamacions. Així mateix, pot exercir-se quan el tractament tingui per objecte la mercadotècnia directa.

L'interessat té dret a oposar-se en qualsevol moment, per motius relacionats amb la seva situació particular, que determinades dades personals que el concerneixen siguin objecte d'un tractament basat en «el compliment d'una missió realitzada en interès públic o en l'exercici de poders públics conferits al responsable del tractament», o bé quan «el tractament és necessari per a la satisfacció d'interessos legítims perseguits pel responsable del tractament o per un tercer, sempre que sobre aquests interessos no prevalguin els interessos o els drets i llibertats fonamentals de l'interessat que requereixin la protecció de dades personals, en particular quan l'interessat sigui un infant», inclosa l'elaboració de perfils.

En aquests supòsits, el responsable del tractament ha de deixar de tractar les dades personals, llevat que acrediti motius legítims imperiosos per al tractament que prevalguin sobre els interessos, els drets i les llibertats de l'interessat, o per formular, exercir o defensar reclamacions.

Quan el tractament de dades personals tingui per objecte el màrqueting directe, l'interessat té dret a oposar-se en qualsevol moment al tractament de les dades personals que el concerneixen, inclosa l'elaboració de perfils en la mesura en què estigui relacionada amb el màrqueting esmentat. Quan l'interessat s'oposi al tractament amb fins de màrqueting directe, les dades personals deixaran de ser tractats per a aquestes fins.

A tot estirar en el moment de la primera comunicació amb l'interessat, se l'informarà explícitament de l'atenció del dret d'oposició, el qual serà presentat clarament i al marge de qualsevol altra informació.

En el context de la utilització de serveis de la societat de la informació, i no obstant el que disposa la Directiva 2002/58/CE, l'interessat podrà exercir el dret a oposar-s'hi per mitjans automatitzats que apliquin especificacions tècniques.

Quan les dades personals es tractin amb fins d'investigació científica o històrica o fins estadístics, l'interessat té dret, per motius relacionats amb la seva situació particular, a oposar-se al tractament de dades personals que el concerneixin, llevat que sigui necessari per complir una missió realitzada per raons d'interès públic.

Finalment, en cas d'exercici del dret d'oposició per un afectat al tractament de les seves dades personals amb fins d'investigació i estadístics, l'excepció a aquest només pot basar-se en clares raons d'interès públic.

Un altre exemple és l'exercici del dret d'oposició a la publicació de les dades personals de l'afectat en butlletins o diaris oficials, així com en llocs web institucionals i en altres canals electrònics o telemàtics administratius, que pot fonamentar-se en l'existència d'un motiu legítim i fundat, referit a la situació personal concreta d'aquest afectat i basat en:
– L'elecció indeguda, per part del responsable del tractament, d'una forma de publicació de les dades personals que suposi un nivell més alt de publicitat del que aquest afectat hagi de suportar en consideració a les circumstàncies concurrents, sempre que una llei no disposi altrament.
– La publicació per part del responsable del tractament de dades excessives en consideració a la tipologia de les dades i al nivell de protecció especial dispensada per l'ordenament jurídic a les dades personals publicades, sempre que una llei no disposi altrament.
– El manteniment de la publicació de les dades personals per part del responsable del tractament quan aquesta publicació hagi deixat de ser necessària o pertinent per als fins per als quals s'hagi realitzat.

Per la seva banda, el dret a no ser objecte de decisions individualitzades basades únicament en tractaments automatitzats es recull en l'article 22 de l'RGPD.

Tot interessat té dret a no ser objecte d'una decisió basada únicament en el tractament automatitzat de la seva informació de caràcter personal, incloent-hi l'elaboració de perfils, que li produeixi efectes jurídics o l'afecti significativament de manera similar.

Les excepcions a aquest dret es concreten en els supòsits en què aquest tractament sigui necessari per signar o executar un contracte, estigui permès pel dret de la UE o dels estats membres -amb mesures adequades per salvaguardar els drets i les llibertats del titular de les dades- o bé existeixi consentiment explícit del titular de les dades.

En aquests casos, l'Administració pública responsable del tractament ha d'adoptar les mesures adequades per salvaguardar els drets i les llibertats i els interessos legítims de l'interessat i, com a mínim, el dret a obtenir intervenció humana per part del responsable, a expressar el seu punt de vista i a impugnar la decisió.

Les decisions a què es refereixen les «excepcions» no poden basar-se en les categories especials de dades personals, llevat dels supòsits expressament taxats en l'article 9, apartat 2, lletra a) o g) de l'RGPD, cosa que requereix –en qualsevol cas– que s'adoptin les mesures adequades per salvaguardar els drets i les llibertats.

Un exemple de tractament –que té com a finalitat adoptar una decisió referida a un ciutadà, basat únicament en un tractament automatitzat de les seves dades personals– és quan un programa informàtic proposa una decisió que afecta el ciutadà, analitzant les seves dades de caràcter personal per tal d'avaluar la seva capacitat econòmica, la seva manera de viure, el seu rendiment laboral o la seva capacitat de crèdit.