Omet navegació

2.8. Dret de portabilitat de les dades

L'RGPD reconeix aquest nou dret que –en la pràctica– suposa que els interessats pels tractaments poden sol·licitar la recuperació de les dades personals que estan sent tractades de manera automatitzada per un determinat responsable per tal de traslladar-les a un altre responsable de la seva elecció.

En conseqüència, el dret a la portabilitat de les dades (art. 20 de l'RGPD) implica el dret a rebre les dades personals facilitades en un format estructurat, d'ús comú i lectura mecànica, i poder transmetre-les a un altre responsable del tractament, sense que ho impedeixi el responsable al qual se les hagi facilitat, sempre que sigui tècnicament possible.

Aquest dret té cabuda quan el tractament es basa en el consentiment de conformitat amb l'article 6, apartat 1, lletra a), o l'article 9, apartat 2, lletra a), o en un contracte de conformitat amb l'article 6, apartat 1, lletra b) i –a més– el tractament s'efectua per mitjans automatitzats.

Per tant, i respecte a la seva aplicació en els tractaments en les administracions públiques, ha de tenir-se en compte que en la majoria de supòsits aquests tractaments es legitimen partint del compliment d'una llei o d'una missió d'interès públic o en l'exercici de poders públics i, per tant, no s'aplica a aquest tractament.

L'interessat té dret que les dades personals es transmetin directament de responsable a responsable quan sigui tècnicament possible, i el seu reconeixement i efectes no obsten a l'exercici del dret de supressió.