No us heu demanat mai per què determinats actors o actrius desprenen tant de carisma a una pel·lícula o per què un determinat personatge es capaç de resplendir en totes les converses? Malgrat que no puguem explicar racionalment el motiu, el llenguatge corporal, la comunicació emocional o les eines de persuasió que fan servir alguns actors als seus personatges hi tenen molt a veure pel seu poder sobre l’inconscient. Et proposam una llista de 10 pel·lícules per passar una bona estona i visualitzar el que hem après sobre habilitats socials, intel·ligència emocional i moltes coses més. |
4.11 Habilitats socials al cinema
No us heu demanat mai per què determinats actors o actrius desprenen tant de carisma a una pel·lícula o per què un determinat personatge es capaç de resplendir en totes les converses?
Malgrat que no puguem explicar racionalment el motiu, el llenguatge corporal, la comunicació emocional o les eines de persuasió que fan servir alguns actors als seus personatges hi tenen molt a veure pel seu poder sobre l’inconscient.
Et proposam una llista de 10 pel·lícules per passar una bona estona i visualitzar el que hem après sobre habilitats socials, intel·ligència emocional i moltes coses més.
Fa un temps s’estrenà la pel·lícula Del revés (Inside Out), una petita joia cinematogràfica de Pixar sobre el paper de les emocions. Orientada a un públic més adult d’allò habitual, es tractava d’una història amb un plantejament molt original de la qual podem extreure moltes conclusions emocionals i socials.
Hi podem trobar excel·lents exemples d’habilitats socials, intel·ligència emocional i treball de l’autoestima...
A continuació trobaràs una llista de 10 pel·lícules per ajudar-nos a comprendre millor el funcionament de les habilitats socials i la intel·ligència emocional.
1. Del Revés (Inside Out) – Intel·ligència emocional
La llista no podia començar, si no amb la pel·lícula de Pixar, en la qual les cinc emocions bàsiques (alegria, tristesa, ira, por i fàstic) dirigeixen, des d’una sala de comandament al cervell, el comportament de na Riley, una adolescent en plena crisi existencial.
Ens explica magistralment el paper que tenen les emociones a la nostra vida, i que totes elles, fins i tot les que consideram negatives i que moltes vegades intentam reprimir, com la por o l’enuig, tenen una funció vital molt important. També ens explica els processos interiors que provoquen els sentiments i les formes de gestionar-los, tot sempre amb molt de sentit de l’humor.
2. Millor, impossible (As good as it gets) – Empatia
La pel·lícula tracta sobre la relació entre en Melvin, un excèntric escriptor amb un trastorn obsessiu compulsiu (la quarta malaltia mental més comuna en els països industrialitzats) i meravellosament interpretat per Jack Nicholson, amb una cambrera i el seu veí homosexual.
El problema de comportament d’en Melvin li impedeix sentir qualsevol indici d’empatia vers els que l’envolten. El seu egoisme és extrem i tan sols està preocupat a satisfer les seves necessitats, sense tenir en compte els sentiments o necessitats dels altres, fins i tot ridiculitzant-los.
A causa d’un viatge que han de fer junts, en Melvin va adonant-se que els seus actes tenen conseqüències emocionals en els seus companys i comença a comprendre els sentiments aliens. Una estupenda pel·lícula que t’ajudarà a millorar la teva capacitat d’empatitzar.
3. El indomable Will Hunting, en castellà (Good Will Hunting) – Argumentació/comunicació
En aquesta pel·lícula, guanyadora de l’Oscar al millor guió original, el personatge interpretat per Matt Damon, tot i tenir unes capacitats intel·lectuals impressionants, pateix probablement un trastorn d’oposició desafiant, producte d’una infància traumàtica.
Aquesta condició li dificulta empatitzar i li atorga un comportament massa agressiu, però d’altra banda també l’obliga a recolzar-se per complet en la seva enorme capacitat d’argumentació per sobreviure en el seu entorn social.
En El indomable Will Hunting, a més de diversos exemples de conducta poc assertiva, observaràs com mitjançant una argumentació lògica, aportant motius i objectius als missatges, és possible desarmar gairebé qualsevol tipus de confrontació verbal limitant la capacitat de maniobra del teu interlocutor.
4. Wall-E – Llenguatge corporal
Wall-E es va estrenar el 2008 i va ser una meravellosa sorpresa producte de la factoria d’animació Disney-Pixar. En la pel·lícula, ambientada principalment en l’espai exterior, un robot de neteja segueix actiu a la Terra, tot i que va ser abandonada per la humanitat segles enrere.
Quan es troba amb n’EVE, una avançada sonda robot que ha estat enviada a la Terra per cercar vestigis de vegetació, se n’enamora i la segueix a l’interior de la nau espacial on està confinada ara l’espècie humana.
La pel·lícula amaga moltes moralitats: des dels perills de dependre en excés de la tecnologia fins al problema del consumisme i la gestió de residus. No obstant això, un dels seus principals interessos resideix que els robots protagonistes es comuniquen exclusivament mitjançant el llenguatge corporal i l’entonació dels seus sons robòtics, ja que no tenen veu.
Si hi pares atenció, Wall-E t’ajudarà a aprofundir en la comunicació no verbal a través de les microexpressions dels seus protagonistes (especialment els ulls) i els gests que utilitzen per interaccionar entre ells.
5. Hitch – Seducció
Si haguéssim de triar una de les moltes pel·lícules sobre seducció, probablement Hitch seria el millor referent. Mentre altres es basen en clixés o no desenvolupen en profunditat la psicologia subjacent en l’art de seduir, en Hitch podràs entendre a través del seu protagonista quines són algunes de les conductes més atractives per atreure sentimentalment a algú.
Will Smith interpreta un coach de seducció especialitzat a aconseguir que homes d’èxit professional però amb habilitats seductores escasses aconsegueixin trobar la dona dels seus somnis. I com manen els cànons de Hollywood, a la fi ell mateix pateix per conquerir la jove que l’ha enamorat.
Tot i que la pel·lícula juga amb la imatge freda (i de vegades merescuda) de la feina dels coaches en seducció, la moralitat final és molt apropiada: la millor habilitat és la confiança per ser un mateix.
6. El club de la lucha – Lideratge
Hi ha moltes pel·lícules que ofereixen excel·lents referències pel que fa a lideratge, com ara el personatge feudal de Lady Eboshi a La princesa Mononoke (Hayao Miyazaki, 1997). No obstant això, hem optat per incloure un exemple més adaptat als temps moderns, com el paper que interpreta Brad Pitt a El club de la lucha.
A més que la pel·lícula conté un significat psicològic i moral interessant, el personatge de Pitt exposa diversos dels ingredients indispensables del carisma i els diferents estils de lideratge. Entre ells destaquen predicar amb l’exemple, apassionar-se per la seva visió de món i desprendre una gran confiança.
Alguns podran rebatre que en aquest cas la distinció entre ser un líder o un llunàtic està poc definida, però la realitat és que la diferència entre un i altre de vegades es redueix simplement a tenir èxit o no.
7. El discurs del rei (The King’s Speech) – Por a xerrar en públic
Quan el seu pare mor i el seu germà abdica, el príncep Albert, segon en la línia successòria del regnat d’Anglaterra, es converteix de sobte en el rei Jordi VI. El problema principal és que la seva tartamudesa l’ha portat a desenvolupar una tremenda fòbia a parlar en públic.
A través de les seves visites al logopeda, interpretat per Geoffrey Rush, comença a preparar-se per a un dels discursos més importants de la nació fins al moment: la declaració de guerra a Alemanya l’any 1939.
En El discurs del rei s’amaguen algunes de les claus més importants de l’oratòria en públic, com la preparació mitjançant la visualització, la importància de la pràctica i la síntesi del missatge.
Una bona pel·lícula per començar a perdre pors socials, com parlar en públic.
8. Buscant l’Eric (Looking for Eric) – Assertivitat
És possible trobar bastants exemples de pel·lícules en què un dels personatges transforma la seva conducta agressiva o passiva en assertiva. Això sol ocórrer en el moment en què comença a respectar els seus drets i alhora els dels altres.
El protagonista de Buscant l’Eric és un carter divorciat de Manchester immers en una profunda crisi vital i en permanent conflicte amb els seus fillastres que viuen amb ell. La seva afició al futbol i el consum de marihuana provoquen que se li aparegui la imatge d’Eric Cantona, un futbolista retirat, qui el comença a aconsellar per intentar millorar la seva situació.
Aquesta pel·lícula mostra de manera molt vívida els canvis que poden suposar aprendre a demanar ajuda, comunicar les emocions i defensar els drets d’un mateix.
9. El lobo de Wall Street, en castellà (The wolf Of Wall Street) – Persuasió
Tot i que el personatge interpretat per Leonardo DiCaprio també presenta grans dots de lideratge, és durant la primera meitat d’aquesta pel·lícula on millor poden apreciar diverses estratègies de persuasió social aplicades a la venda.
El lobo de Wall Street té certa moral i posteriorment es converteix en un batibull en què els excessos i les excentricitats d’uns milionaris es converteixen en el reclam que et manté enganxat a la pantalla. Però tot i així hi ha mol per aprendre, tant per les coses bones com per les dolentes.
10. Jerry Maguire – Cercle social
Jerry Maguire és un bon exemple de màrqueting aplicat a una petita empresa i també de la importància de conrear un bon entorn social. “El que és important no és el que coneixes, sinó qui coneixes” seria un bon eslògan per definir la pel·lícula.
En Jerry (Tom Cruise) és un agent esportiu que, per una disputa, acaba perdent tots els seus clients excepte el receptor Rod Tidwell (Cuba Gooding Jr). A partir d’aquí la pel·lícula relata els esforços de tots dos per satisfer les seves necessitats econòmiques i professionals.
La interpretació dels seus actors, els bons exemples de comunicació emocional i el missatge social que amaga fan de Jerry Maguire una excel·lent recomanació per als interessats en les habilitats socials en general.