Omet navegació

4.9 Feim front a la pressió, podem dir no!

 

Moltes vegades ens veim forçats a actuacions que no són del nostre gust o que pensam que no hem de fer o, senzillament, nosaltres havíem decidit una alternativa diferent. Explicarem unes tècniques fàcils per aprendre a dir NO!

1. Claus per aprendre a dir que no

Posa’t els auriculars i gaudeix del programa... 5 minuts molt interesants.


2. També hem de saber dir NO!

Quan deim “no” hem d’expressar-nos sense culpa i sense acusar, centrant el missatge en la nostra opinió, sentiments o decisions.

Depenent de les circumstàncies, dir que no pot ser difícil. Però la negativa s’ha d’expressar en els termes adequats, independentment de la resposta de l’altre, ja que són molts els moments d’una vida en què heu de defensar-vos assertivament de les pressions del grup.

Tècniques facilitadores:

  • Simplement digues no, un no rotund i senzill.
  • Expressa clarament el que penses o sents tu mateix, no el que pensen o senten els altres.
  • Si s’insisteix, repeteix, com un disc ratllat, la mateixa frase que expressi el teu desig, sense més explicacions.
  • Si la pressió és molt insistent, post donar la raó a l’altra persona, però sense acceptar el que proposa.
  • Proposa alguna alternativa amb entusiasme i cerca el suport d’algú.

La pertinença a un grup és bona i, fins i tot, necessària. El grup pot ser un element d’ajuda dels seus membres molt important. Però també pot ser causa de conflictes quan s’imposen criteris o formes de comportament determinades sense tenir en compte els desitjos, les idees i els sentiments d’alguns del seus membres.

La pressió pot provenir de la insistència i exigència que poden mostrar algunes persones del grup perquè tots els components facin les mateixes coses, actuïn de la mateixa manera, vesteixin de manera similar….

Procediment:

Per tal d’evitar que ens obliguin a fer quelcom que no faríem pel nostre compte i voluntàriament, es poden seguir els passos següents:

  1. Mantenir la calma
  2. Escoltar tranquil·lament el que proposa l’altre
  3. Definir el problema
  4. Cercar-hi alternatives
  5. Estudiar-ne les conseqüències
  6. Seleccionar la millor alternativa
  7. Posar-la en pràctica: cercar el moment, el lloc i la situació més adequats; tenir en compte els sentiments i les necessitats de tots; expressar l’opinió pròpia i demanar-la a l’altre. 

VÍDEO: eines per aprendre a dir “no”

Dir que no és difícil, però és possible. Per què ens costa tant? És possible aprendre a dir que no sense resultar ofensius? Sociòlegs i psicòlegs donen resposta a aquestes qüestions i detallen les pautes que cal tenir en compte per poder expressar les nostres voluntats i opinions en llibertat. (Programa de TV3 - Bricolatge emocional - Aprendre a ir no, 07/2010)

Vídeo: com millorar les habilitats socials

El psicòleg Fernando Pena, president de l’Associació Espanyola de Psicologia Sanitària, va impartir a València aquesta conferència sobre com millorar les habilitats socials (04/2019).