Omet navegació

1. Operacions sobre imatges

1. Combinar imatges i text en una etiqueta o finestra

Una operació interessant és combinar en una mateixa etiqueta o finestra una imatge i un text explicatiu de la imatge. Per fer-ho, usam els elements interactius i en el tauler d'interactivitat aferram la imatge i el text que volem visualitzar. Amb un poc més de detall seria:

  • Des de l'opció «Elementos interactivos» del tauler d'edició inserim qualsevol botó, per exemple botó d'exemple .

  • Editam la interactivitat del botó i al tauler d'interactivitat seleccionametiqueta i inserim la imatge d'una de les dues possibilitats següents:

    • Arrossegant la imatge al requadre d'inserció o clicant sobre el mateix requadre i localitzant la imatge al nostre ordinador:

      cercar la imatge al nostre ordinador

    • Copiant la URL de la imatge. Amb aquesta opció ens evitam haver de davallar-la prèviament al nostre ordinador:

      copiar la URL de la imatge
  • Una vegada que tenim la imatge inserida, hi clicam i en modificam algunes propietats:

    modificam algunes propietats

    • Alineam la imatge a l'esquerra alineam la imatge a l'esquerra

    • De l'opció seleccionam «En línea» seleccionam «En línea»       

  • A continuació, a la dreta de la imatge copiam un text descriptiu de la imatge. Guardam els canvis i en visualitzam el resultat:

copiam un text descriptiu de la imatge

  • Si haguéssim fet el mateix, però en lloc de  etiqueta  haguéssim seleccionatventana, en visualitzar la presentació el resultat seria aquest (quan pitjam sobre el botó s'obre):

resultat de la presentació

2. Reemplaçar imatges

En qualsevol moment ens pot interessar canviar una imatge per una altra. Una solució seria esborrar la que teníem i inserir-hi la nova. Ara bé, un dels grans avantatges de reemplaçar és que podem canviar la imatge mantenint les propietats, les interaccions i les animacions que tenia la primera.

Sempre que tinguem una imatge, si hi clicam, el botó botó per reemplaçar la reemplaça.

Les imatges les podrem reemplaçar a partir de diverses fonts. Vegeu l'apartat Inserir imatges (unitat 4).

Per exemple, a la imatge següent reemplaçam una imatge per una altra emmagatzemada al nostre ordinador:

reemplaçament d'una imatge

3. Transparència de les imatges

Si tenim una imatge inserida a una pàgina podem jugar amb la transparència. Amb el botó botó de transparència del tauler d’edició d’imatges podem modificar la transparència de la imatge des del valor 0 (totalment transparent) fins al valor 100 (gens de transparència):

   27 
La transparència fa que a mesura que en davallem el valor es va veient el color que hi ha davall. Els resultats de jugar amb aquesta funcionalitat són espectaculars. Per exemple, provau de crear una forma que tengui les mateixes mides que la imatge, donau-hi el color que us agradi i la posicionau-la just a darrere de la vostra imatge. Després, modificau la transparència de la vostra imatge i quedau-vos amb el resultat que més us agradi.

TRANSPARÈNCIA DE LES IMATGES AL FONS DE PÀGINA

Una imatge es pot posar con a fons de pàgina amb l’opció «Fondo» del tauler d’edició clicant sobre la pestanya «Lienzo» (vegeu l’apartat El taules d'edició en la unitat 3 per conèixer les operacions bàsiques que es poden fer). A més, amb aquesta imatge de fons, també es pot definir una transparència. A continuació us explicam com es faria:

posar con a fons de pàgina amb l’opció «Fondo» (1) Clicau sobre la pestanya «Lienzo».
(2) Seleccionau el color que més us agradi, per exemple un verd clar.
(3) Continuant sobre la pestanya «Lienzo» cercau una imatge. Per exemple, a Pixabay com a paraula clau cercam imatges etiquetades com a «elefante».

El resultat inicial és aquest:

imatge de Pixabay

Ara bé, si modificau la transparència de la imatge assignant-hi un valor de transparència de 70, comprovareu que la imatge s’ha fet transparent (un 30 %), i es transparenta el color verd que heu definit darrere:

   imatge amb transparència

4. Retallar imatges

Si tenim una imatge inserida a una pàgina i, pel motiu que sigui és massa gran i no volem reduir-la, el que podem fer és retallar la part de la imatge que ens interessa. El retallat fa que la imatge mantengui la qualitat que tenia inicialment i el que canvia són les dimensions que té. Per retallar una imatge s'ha de pitjar el botó botó per retallar una imatge del tauler d'edició d'imatges.

Per exemple, si tenim una imatge i seleccionam l'opció retallar, la imatge permet modificar-ne les dimensions :

  retall d'imatge 

Tenim dues possibilitats de retallat:

  • Clicant sobre la imatge, podem desplaçar el requadre de retallat.

  • Clicant sobre els punts delimitadors del quadre de retallat, podem ampliar/reduir el quadre de retallat.

Quan tinguem el resultat que volíem, n'acceptam els canvis pitjant el botó acceptam els canvis. Si no ens interessa el resultat, en cancel·lam els canvis clicant sobre el botó cancel·lam els canvis.

També, podem fer el procés contrari: si tenim una imatge retallada, mentre no tanqueu l'edició de la presentació podreu recuperar com era inicialment clicant damunt sobre el botó de retallat. Ara bé, si tancau la presentació ja no podreu recuperar-ne l'original.