Omet navegació

4. Ordre de bases reguladores de concessió de subvencions.

No pot iniciar-se el procediment de concessió de subvencions sense que el Conseller competent hagi establert prèviament per ordre, en ús de la seva potestat reglamentària, les bases reguladores corresponents, excepte en els supòsits següents:

  1. Quan les normes sectorials específiques de la subvenció incloguin les bases reguladores amb l'abast previst en l'article 13 de la present Llei.
  2. Quan els beneficiaris siguin Entitats Locals i la subvenció es concedeixi en execució d'instruments de planificació aprovats prèviament per l'Administració de la Comunitat Autònoma. En aquests supòsits, els instruments de planificació substituiran a les bases reguladores i hauran de ser objecte de publicació oficial.
  3. Quan les subvencions derivin de convenis formalitzats entre Administracions Públiques o entitats de dret públic dependents, amb la finalitat de regular l'atorgament de subvencions a favor de terceres persones. En tals suposats, els convenis podran substituir a les bases reguladores si així ho preveuen expressament i hauran de ser objecte de publicació oficial.
  4. Les subvencions a què es refereix l'apartat 1 de l'article 7 d'aquesta llei, les quals són objecte de concessió directa sense que resulti d'aplicació el procediment de concessió regulat en els articles 15 a 19 d'aquesta llei, amb excepció del que es disposa en les lletres d), f) i g) de l'apartat 2 i en l'apartat 4 de l'article 16 en relació amb la instrucció del procediment i la proposta de resolució.
    L'aprovació de les bases ha de seguir el procediment d'elaboració de les disposicions administratives generals regulat en la Llei 4/2001, de 14 de març, del Govern de les Illes Balears.

L'estudi econòmic a què es refereix l'article 42.1 de la Llei 4/2001, de 14 de març, del Govern de les Illes Balears, haurà de subscriure'l la Secretaria General de la Conselleria corresponent i haurà de pronunciar-se sobre la suficiència de recursos econòmics, previstos o previsibles, a l'efecte de preveure les disponibilitats pressupostàries que permetin dictar, en el seu cas, l'acte de convocatòria regulat en l'article 15 d'aquesta Llei.

Les bases reguladores de la concessió de subvencions determinaran, com a mínim, els següents aspectes:

  1. La definició de l'objecte de la subvenció que expressi la finalitat d'utilitat pública o social a què es destina la subvenció.
  2. La compatibilitat o incompatibilitat de la subvenció amb les ajudes que pugui obtenir el beneficiari de la mateixa Administració o d'una altra entitat pública o privada. En cas de compatibilitat s'estarà als límits disposats en l'article 20 de la present Llei.
  3. Els requisits generals que han de complir els beneficiaris de la subvenció, la manera d'acreditar-los i, si escau, el període durant el qual han de mantenir-se.
  4. Els criteris objectius que, amb caràcter general, han de regir l'atorgament de la subvenció i, en el seu cas, la seva ponderació.
  5. Les regles generals per a la determinació de l'import de la subvenció, així com, si escau, l'exigència de finançament propi per a cobrir l'activitat subvencionada.
  6. Els òrgans competents per a la iniciació, instrucció i resolució del procediment, així com l'existència o no de comissió avaluadora.
  7. Les regles generals sobre terminis i pròrrogues, així com, en el seu cas, l'obligació de comunicar a l'Administració l'inici de l'activitat subvencionada i el moment en què aquesta pot començar.
  8. Les obligacions específiques dels beneficiaris i, en el seu cas, de les entitats col·laboradores.
  9. Les condicions de solvència que han que complir les persones jurídiques que puguin actuar com a entitats col·laboradores.
  10. Les condicions generals per al pagament de la subvenció, així com la possibilitat de fer pagaments fraccionats i/o pagaments anticipats i el règim general de garanties que, si escau, hagi d'exigir-se als beneficiaris, sense perjudici del que es disposa en l'article 37 de la present Llei.
  11. Les regles generals sobre la forma de justificació, pel beneficiari o l'entitat col·laboradora, del compliment de la finalitat per a la qual es concedeix la subvenció i de l'aplicació dels fons percebuts, tant pel que fa a la despesa realitzada, com, en el seu cas, al seu pagament.
  12. El termini durant el qual el beneficiari ha de destinar els béns a la finalitat concreta per a la qual es concedeix la subvenció, si escau, d'acord amb el que s'estableix en la lletra a) de l'apartat 4 de l'article 40 de la present Llei.
  13. Les mesures de garantia a favor dels interessos públics que, en el seu cas, es considerin necessàries, així com, si escau, els supòsits específics que poden donar lloc a la revocació de la subvenció.
  14. Els criteris de gradació dels possibles incompliments de les condicions imposades amb motiu de la concessió de la subvenció, i que, de conformitat amb el principi de proporcionalitat, han de servir per a fixar la quantia que finalment hagi de percebre el beneficiari o, en el seu cas, l'import que hagi de reintegrar.