Omet navegació

2. Dret d’opció dels alts càrrecs

Amb caràcter general, els alts càrrecs han de percebre les retribucions que anualment fixa la llei de pressuposts. A tall d’exemple, l’article 15 de la Llei 3/2020, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2021 estableix les retribucions dels membres del Govern de les Illes Balears, dels alts càrrecs, del personal eventual, dels membres de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears i del director de l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a les Illes Balears.

D’acord amb aquest precepte, per a l’any 2021 es fixen les retribucions següents:

a) Presidenta de les Illes Balears: 69.084,68 €

b) Vicepresident i consellers del Govern de les Illes Balears: 60.971,37 €

c) Secretaris generals, directors generals i alts càrrecs assimilats:

- Sou: 15.161,40 €
- Complement de destinació: 14.710,08 €
- Complement específic: 21.467,40 €

No obstant el que s’ha dit, des de l’any 1997, l’article 12.4 de la Llei 10/1997, de 23 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per al 1998, va preveure el següent:

Els alts càrrecs i el personal funcionari o laboral dependents de l’Administració General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears que hagin accedit a un càrrec o lloc de treball dins la mateixa administració de rang superior al que desenvolupaven, podran optar entre percebre l’import de les retribucions del lloc anterior o les del nou al qual accedeixin, des del moment que varen ser nomenats.

Per tant, d’acord amb el precepte transcrit, qualsevol persona que tengui la condició de personal funcionari o laboral de l’Administració de la CAIB i accedeixi a un càrrec de rang superior podrà optar entre percebre les retribucions assignades als alts càrrecs o bé les que ja tenia assignades com a personal funcionari o laboral.

La Llei 12/2015, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2016, va ampliar l’àmbit d’aplicació de l’article 12 de la Llei 10/1997 en els termes següents:

Disposició addicional sisena
Normes específiques en matèria retributiva

El règim retributiu que preveu l’apartat 4 de l’article 12 de la Llei 10/1997, de 23 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l’any 1998, s’ha d’estendre al personal funcionari o laboral que procedeixi de qualsevol entitat del sector públic autonòmic, inclosos el de la Universitat de les Illes Balears i el dels òrgans estatutaris, i passi a ocupar un càrrec o lloc de treball superior al d’origen en l’Administració de la comunitat autònoma o en una entitat del sector públic autonòmic.

En conseqüència, l’àmbit subjectiu d’aplicació de l’article 12.4 s’ha ampliat per incloure-hi el personal funcionari o laboral procedent de qualsevol ens del sector públic autonòmic, dels òrgans estatutaris (Consell Consultiu de les Illes Balears, Consell Econòmic i Social, la Sindicatura de Comptes, etc.) i de la Universitat de les Illes Balears.

La finalitat d’aquest precepte és evitar el menyscapte econòmic que pot suposar al personal funcionari o laboral l’assumpció d’un càrrec de responsabilitat política.

Les persones interessades han de dirigir la seva petició a la conselleria competent en matèria de funció pública. En cas que pertoqui estimar la petició, allò que fa el Servei de Retribucions és assignar a la persona interessada un complement a les retribucions que pertoquin al càrrec que ocupa fins a arribar a l’import que percebria com a personal funcionari o laboral.