Omet navegació

6.6. FASE RECAPTADORA DEL DRET DE REINTEGRAMENT

A diferència del que passa amb la fase declarativa, pel que fa al procediment estrictament recaptador ni el Decret legislatiu 2/2005, ni la Llei general de subvencions estatal, estableixen cap previsió especial i el Reglament de desplegament de la Llei general de subvencions només en regula una, a la qual després es farà referència.

Aquesta circumstància obliga a acudir a la Llei 47/2003, de 26 de novembre, general pressupostària (LGP).

Així ho reconeix l’article 38.1 de la Llei general de subvencions, que, després de qualificar les quantitats que s’han de reintegrar com a ingressos de dret públic, assenyala que és d’aplicació per cobrar-los el que preveu la Llei general pressupostària (en el cas de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears també s’ha d’atendre al que disposa la legislació de finances).

Acudint, per tant, a la Llei general pressupostària, el primer precepte que s’ha de tenir en compte és l’article 11, que determina que “els drets de naturalesa pública de la hisenda pública estatal s'extingeixen per les causes que preveu la Llei general tributària i les altres que preveuen les lleis.

Sense perjudici del que estableixen aquesta Llei i la normativa reguladora de cada dret, el procediment, els efectes i els requisits de les formes d'extinció dels drets de naturalesa pública de la hisenda pública estatal se sotmeten al que estableixen la Llei general tributària i el Reglament general de recaptació”.

A la Comunitat Autònoma de les Illes Balears és d’aplicació el que estableix l’article 19 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, sobre la recaptació d’ingressos de dret públic i segons el qual “el pagament dels deutes corresponents a tributs i a altres ingressos de dret públic s’ha de fer en període voluntari o en període constrenyiment.

El període voluntari és el que estableixen les normes aplicables als diferents recursos o, quan no n’hi hagi, el que estableix la Llei general tributària.

El període de constrenyiment s’iniciarà el dia següent al de la finalització del període voluntari de pagament.”

Aquest procediment és d’aplicació a la cobrança de qualsevol reintegrament que no disposi de previsió normativa pròpia, tant si s’origina per causa d’invalidesa de l’acte de concessió, com per causa de reintegrament de les que preveu l’article 44 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005 (art. 37 de la LGS) o per errors materials.

Com a conseqüència del precepte transcrit, el procediment de reintegrament, en la fase recaptadora, es regula en el Reglament general de recaptació (RGR).

De conformitat amb el que preveu el Reglament general de recaptació, el procediment recaptador es desenvolupa en dos períodes: — El voluntari — El de constrenyiment.

El període voluntari s’inicia amb la notificació, per part de l’òrgan gestor, de la subvenció de la resolució declarativa del reintegrament, que es comunica també a l’òrgan competent per tramitar l’ingrés.

Si aquest òrgan no aconsegueix recaptar la quantitat determinada per l’òrgan gestor de la subvenció, ha de passar les actuacions a la recaptació executiva, per tal que es dicti la providència de constrenyiment corresponent.

El procediment per exigir el deute dels responsables i successors es regula en la Llei general tributària i el Reglament general de recaptació, i correspon instruir-lo a l’òrgan de recaptació.

S’ha d’assenyalar que la Llei general de subvencions preveu la possibilitat que l’òrgan concedent de la subvenció pugui exigir garanties en els casos de pagaments a compte i de pagaments anticipats.

En el cas que les garanties esmentades s’hagin exigit, el procediment de cobrament pot adreçar-se contra els que les hagin prestat.

Aquesta possibilitat també s’inclou en el Reglament general de recaptació, que regula, en l’article 74, l’execució de garanties, si una vegada exhaurit el període voluntari d’ingrés aquest no s’ha produït.

Enllaços d’interès:

Processos de subvencions (PSUBV-06 - Reintegrament de subvencions)
https://www.caib.es/sites/milloradeprocessos/ca/procesos_transversales_lopd_subvenciones-13464/