Omet navegació

1. Abast de la distinció

Al llarg dels mòduls precedents, hem anat veient diferents solucions al sexisme lingüístic en els texts i documents de l’Administració. Com s’ha pogut comprovar, en relació amb la utilització d’un estil de llengua neutre i inclusiu, posar límit entre allò que és recomanable en el moment d’escriure un text i el que no ho és sovint és més complicat del que pot semblar en un principi.

Hem de saber triar quines paraules i estructures s’adapten millor a cada àmbit o situació concrets: l’opció escollida, a més de correcta, també ha de ser adequada.

Amb l’objectiu de facilitar aquesta tasca, en el mòdul 4 definirem dues parelles de conceptes —a la vegada diferents i relacionats— que podem aplicar a la qüestió del llenguatge igualitari i que ens ajudaran a decantar-nos per una opció o una altra a l’hora de redactar. Ens referim als conceptes d’adequat o inadequat, correcte o incorrecte.

  • Adequat: és un enunciat idoni tant pel registre com per la situació comunicativa en què té lloc.

  • Inadequat: el contrari, és un enunciat que no s’adapta prou ni al registre ni a la situació comunicativa en què té lloc, tot i que pot ser gramaticalment correcte; per exemple, pot arribar a ser tan inadequat usar paraules col·loquials o vulgars en texts formals com emprar termes cultes o literaris en els àmbits informals.

  • Correcte: és un enunciat que s’emet d’acord amb les normes gramaticals, és a dir, que «respecta» el diccionari i la gramàtica de la llengua.

  • Incorrecte: el contrari, és un enunciat que se separa de les normes gramaticals; per exemple, inclou paraules que no trobam en el diccionari normatiu, el subjecte no concorda amb el verb, fa servir estructures o paraules que són calcades a les d’una altra llengua, etc.

Exemple

Fragment d’una citació que l’Administració adreça a una persona:

Adequat i correcte

Si no compareixeu dins el termini establert, es considerarà que desistiu de la vostra petició i s’arxivarà l’expedient.

Inadequat, encara que correcte (el registre emprat és informal per a una situació formal)

Si no passes per aquí abans del darrer dia de termini, entendrem que ja no t’interessa el que havies demanat i estotjarem l’expedient.

Inadequat i incorrecte (es combinen els tractaments de vós i vostè en una mateixa frase)

Si no compareixeu dins el termini establert, es considerarà que ha desistit de la seva petició i s’arxivarà l’expedient.

En resum, si en els usos lingüístics generals triam en cada moment les formes que, entre totes les possibles, millor s’adapten a cada àmbit o situació concrets, aquest mateix principi d’actuació ha de regir la pràctica del llenguatge igualitari, com veurem a continuació.

La conclusió és clara: no és suficient escollir una opció correcta, sinó que també ha de ser adequada.