Omet navegació

2. Què és el núvol?

Quan parlam del núvol, de l’anglès cloud, ens referim a una sèrie de serveis que s’ofereixen per Internet. En realitat, per parlar amb propietat, hauríem d’usar el terme informàtica en núvol (cloud computing).

La informàtica en núvol consisteix en un conjunt d’ordinadors, anomenats servidors, connectats a Internet. Mitjançant uns serveis o aplicacions web, aquests servidors ofereixen l’accés a tot tipus de dades (documents, imatges, vídeos, calendaris…). L’accés a les dades és transparent per a la persona usuària, és a dir, no necessita coneixements tècnics. A més, es pot accedir a les dades des de qualsevol tipus de dispositiu (telèfon mòbil, tauleta, ordinador personal…), en qualsevol moment i des de qualsevol lloc.

A la pràctica, l’accés a les eines al núvol es fa des de dispositius connectats a Internet mitjançant un explorador web, o bé una aplicació instal·lada al nostre dispositiu (el que es coneix popularment com una app).

Figura 1: Representació del núvol.

La informàtica en núvol ha fet possible el naixement de serveis que utilitzam diàriament, no tan sols per dur a terme la nostra feina, sinó també durant el nostre temps d’oci. YouTube, Google Drive, OneDrive, Dropbox, Gmail, Evernote o Hotmail són exemples de serveis que utilitzen el núvol per operar. Aquests serveis ofereixen el que es coneix com a programari com a servei o SaaS (software as a service), és a dir, programari que està centralitzat en servidors externs i al qual s’accedeix mitjançant un client web.

La majoria d’aquests serveis i eines conformen un freemium (terme format a partir de free i premium), és a dir, poden a la nostra disposició unes funcionalitats bàsiques de manera gratuïta que podem ampliar pagant una quota mensual. És un sistema molt similar al que s’usa per a les aplicacions mòbils (Google Play, App Store): aplicacions gratuïtes que normalment mostren publicitat i permeten comprar aplicacions amb més funcionalitats i sense publicitat a canvi d’efectuar un pagament, amb la diferència que el pagament, en aquest cas, es fa periòdicament.