Omet navegació

3. Avantatges de les eines al núvol

El principal avantatge de les eines al núvol és que ens ofereixen una àmplia gamma de possibilitats que fins fa uns quants anys eren impensables. Si tenim una connexió a Internet i un dispositiu capaç de connectar-s’hi, podem fer servir qualsevol eina de les que hi ha disponibles per dur a terme els nostres projectes, així com compartir la nostra feina amb els nostres col·laboradors d’una manera ràpida i senzilla.

Les eines al núvol són inherentment multiplataforma. Això significa que és indiferent amb quin dispositiu utilitzem l’eina (marca, sistema operatiu, tecnologia), sempre que aquest dispositiu disposi d’una connexió a Internet i la capacitat suficient per executar l’eina.

Aquestes eines estan disponibles les vint-i-quatre hores del dia, cada dia de la setmana. Generalment, no es produeixen problemes d’accés a l’aplicació, i quan es produeixen, es resolen molt ràpidament, ja que es tracta de grans empreses multinacionals que vetlen pel correcte funcionament del sistema a tota hora.

A més, es pot accedir a aquestes eines des de qualsevol lloc. L’adveniment de les xarxes Wi-Fi i 3G/4G i 5G ha fet que els dispositius tenguin connectivitat lluny de les oficines i la llar.

Aquestes eines també permeten col·laborar molt fàcilment amb altres usuaris i usuàries i compartir tot tipus d’informació. No és necessari enviar i rebre arxius per correu electrònic, ni controlar les versions dels documents manualment, per exemple. Simplement es necessita el nom de la persona usuària o l’adreça electrònica de la persona o les persones amb qui volem compartir informació, i les eines mateixes s’encarreguen de la compartició i del control de versions dels arxius de manera transparent per als usuaris.

Finalment, cal tenir en compte el factor econòmic. No calen llicències ni servei tècnic, ja que no hi ha cap programari instal·lat al dispositiu de l’usuari. En cas de destrucció del dispositiu, els arxius i la informació no es perden, la qual cosa podria suposar un daltabaix econòmic i una pèrdua de temps per als usuaris. Aquestes eines han democratitzat l’accés al programari i a l’espai d’emmagatzematge: rics i pobres de qualsevol part del món hi poden accedir i fer-los servir.