Omet navegació

4. Inconvenients de les eines al núvol

Les eines al núvol són molt útils; però, com qualsevol eina, també tenen inconvenients que cal tenir en compte.

És imprescindible una connexió a Internet. Sense això, no és possible accedir a les eines i utilitzar-les d’una manera normal. Per tant, suposa una dependència quasi absoluta dels proveïdors de servei a Internet. Algunes eines permeten emmagatzemar temporalment arxius i informació al nostre dispositiu, que se sincronitzarà amb el núvol un cop que es restableixi la connexió a Internet, però la feina que es pot fer d’aquesta manera és limitada.

La utilització de les eines al núvol també implica una dependència de les companyies que ofereixen les eines. Com hem vist, habitualment no hi ha problemes a l’hora d’accedir i d’utilitzar aquestes eines, però ocasionalment es poden produir, i per tant podem tenir problemes per accedir a les eines i les dades que hem emmagatzemat als seus servidors.

La seguretat és un altre aspecte que cal tenir en compte. Els nostres arxius i dades personals es troben en un servidor propietat de tercers. Aquests servidors tenen sistemes de seguretat, però a vegades poden ser l’objectiu de pirates informàtics. Hi ha el risc que aquests pirates puguin superar les mesures de seguretat dels servidors i accedir a les nostres dades.

Les aplicacions al núvol normalment estan allotjades lluny dels usuaris i usuàries. Això introdueix una latència entre el client i el servidor, és a dir, les peticions de la persona usuària cap al servidor i les respostes del servidor tarden un temps a arribar a la destinació, la qual cosa fa que les aplicacions al núvol no siguin recomanables per a eines que necessiten temps de resposta molt reduïts, de prop de mil·lisegons.

Finalment, la privacitat és un altre factor determinant. Se'ns està oferint un servei gratuït, però moltes vegades les companyies es reserven el dret de fer servir tota o part de la informació que hi abocam per al seu propi profit. Un bon exemple d’això és la publicitat de Google, que canvia depenent de les cerques que hàgim fet al seu cercador i dels correus electrònics que hàgim enviat i rebut, entre d’altres.