Omet navegació

4.3.2. No està tot dit... Usos dels punts suspensius

Els principals usos dels punts suspensius tenen a veure, d’una banda, amb la manifestació d’una idea inacabada, i, de l’altra, amb la constatació que s’ha omès una part del discurs. Ho entendrem millor amb els arguments que hi ha a continuació.

Un, dos... provant, provant!

1)


Segur que tens un munt d'il·lusions, i volem que puguin fer-se reals: circular per la ciutat amb vehicle nou, arreglar el jardí de casa, ampliar la terrassa, organitzar un viatge meravellós... Fes possible els teus somnis amb el Préstec Ara Click, amb què a l'instant pots disposar de... 12.000 €! Atenció: ingrés immediat al compte.

Què repassam? (1)

Tornam a comprovar amb aquest fragment algunes pràctiques habituals de la coma, emprada aquí per separar els elements d'una enumeració o per delimitar el començament d'una oració de relatiu.

Però ens volem fixar especialment en l'ús de la coma en la frase inicial del fragment: en aquest cas, la presència del signe en qüestió no és obligatòria (quedaria emmarcada en el que nosaltres hem denominat «usos interpretables» de la coma), però diríem que el redactor s'ha decidit a escriure-la per delimitar el començament d'una oració en què hi ha un canvi de subjecte respecte a la primera frase i, ja que hi som, per donar més èmfasi a aquesta segona part del discurs.

Segur que [tu] tens un munt d'il·lusions, i [nosaltres] volem que puguin fer-se reals...

Segur que tens un munt d'il·lusions i volem que puguin fer-se reals... [frase també possible]

Un, dos... provant, provant!

2)

I el jurat del concurs Creativitat Reactiva ha decidit, per unanimitat, que el guanyador o guanyadora del premi «La frase original fins ara mai construïda» és... Esperau que no puc obrir el sobre... Vejam si sortirà la papereta... Sí, ja ho tenc! El guanyador o guanyadora és...

Un, dos... provant, provant!

3)
I el jurat del concurs Creativitat Reactiva ha decidit, per unanimitat, que el guanyador o guanyadora [...] és...