Omet navegació

4.3.3. El gall estrident: usos incorrectes dels punts suspensius

 

  PUNTS SUSPENSIUS I ETC.

Un ús que hem d’evitar a totes passades és escriure, alhora, els punts suspensius i l’abreviatura etc., perquè tant el signe com la paraula desenvolupen la mateixa funció ja coneguda per nosaltres: deixar una enumeració oberta. Així doncs, en aquesta situació hem de triar una de les dues formes.

És important retenir aquest cas, perquè es tracta d’un error bastant habitual l’origen del qual rau a voler manifestar un èmfasi mal entès. Però, tal com hem quedat, o uns o l’altra!

Dos, un... tallam, tallam!

1A)

Segur que tens un munt d'il·lusions, i volem que puguin fer-se reals: circular per la ciutat amb vehicle nou, arreglar el jardí de casa, ampliar la terrassa, organitzar un viatge meravellós, etc...

1B)

Segur que tens un munt d'il·lusions, i volem que puguin fer-se reals: circular per la ciutat amb vehicle nou, arreglar el jardí de casa, ampliar la terrassa, organitzar un viatge meravellós..., etc. 

Què repassam?

Ja hem vist anteriorment com els tres punts poden cloure una frase, però no sempre és així, evidentment. És a dir, la frase acabada en suspensió pot tenir una continuïtat mitjançant l'escriptura d'altres signes com la coma, el punt i coma o els dos punts; tots aquests signes sempre s'han de situar després dels tres punts.

La dieta mediterrània es caracteritza per un consum freqüent d'hortalisses, llegums, fruita, cereals...; l'ús de l'oli d'oliva com a font principal de greix; el consum moderat de peix, aviram, productes lactis..., i la ingesta de petites quantitats de carns vermelles.

Hi ha diversos factors que han contribuït a abandonar els beneficis que comporta la dieta mediterrània, en benefici del consum d'aliments processats, rics en sal, sucre, greix...: un ritme de vida accelerat, la moda, la publicitat, etc.