Omet navegació

2. La presa de decisions i el líder

El líder és una persona que habitualment pren decisions que l’afecten tant a ell com els altres; és un dels aspectes fonamentals del seu lideratge. Els estils en la presa de decisions estan molt relacionats amb les característiques de la personalitat.

Alguns suggeriments que es proposen són els següents:

  • El líder no s’ha d’obsessionar per tots els problemes que l’envolten, sinó que només s’ha de preocupar pels que li competeixen.
  • Ha de cercar en un clima de llibertat interior i no deixar-se pressionar.
  • Atès que les decisions solen estar relacionades unes amb les altres, és convenient no tenir pressa, prendre’s el temps necessari i veure com es pot influir en una altra decisió.
  • Per prendre decisions s’han d’observar els pros i els contres de cada problema i, en conseqüència, decidir. Es tracta de no equivocar-se.
  • S’ha de tenir consciència que en la vida no hi ha seguretats absolutes i que cap decisió no és exempta de risc. La falta de decisió és signe de manca de confiança i determinació.
  • Qualsevol decisió ha d’incloure sempre una alternativa per seguir en cas que hi intervenguin circumstàncies imprevistes.
  • Es necessita valor personal per admetre que la decisió presa és un error i per revocar la decisió quan encara és possible.

La presa de decisions és una responsabilitat i un compromís: una responsabilitat perquè hem de fer-nos càrrec de les conseqüències i un compromís perquè ens limita la llibertat per sempre, condicionant les nostres decisions futures.

Actualment, es concedeix cada vegada més importància a la participació de tots els elements que integren un grup o equip de treball, en la presa de decisions, no perquè s’hagi prescindit totalment de la presa de decisions feta exclusivament pel líder del grup (gerent, cap, supervisor, etc), sinó perquè hi ha vegades en què s’ha d’aprofitar el coneixement i l’experiència d’un major nombre de persones, per prendre millors decisions, a més que quan la gent participa en la presa de la decisió, se sent més compromesa a aconseguir els resultats desitjats, convertint-se en un poderós motivador per als treballadors que se’ls tengui en compte en el moment de decidir.