Omet navegació

1. Introducció

Imatge

El que es pretén mitjançant aquesta acció formativa és plantejar transversalment les competències professionals inicials en matèria de contractació que ha de conèixer la persona que ocupi un lloc de feina adscrita a qualsevol unitat administrativa amb independència de l’òrgan al qual estigui adscrita.

Així, l’ocupació d’un lloc de feina d’aquest tipus ha de dur implícita la possessió d’uns coneixements bàsics de caire transversal que capaciten, professionalitzen i habiliten a una persona física per ocupar un lloc de feina amb un plus de responsabilitat.

Entre els coneixements que de forma inequívoca s’han de tenir consten els relatius a la contractació en l’àmbit de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, motiu pel qual mitjançant aquesta acció formativa es pretén donar un punt de vista general i bàsic sobre aquesta matèria.

La contractació administrativa forma part de la gestió financera, i és una de les vessants més importants en l’execució del pressupost de despeses.

Així, atès que la contractació administrativa és un procediment utilitzat per les administracions públiques per fer efectiva l’execució de gran part dels treballs que no poden dur a terme elles mateixes, el seu àmbit d’aplicació és certament ampli.

És per això que no serà objecte d’aquesta acció formativa l’estudi exhaustiu de totes les possibles variants que en matèria de contractació podem trobar, sinó que l’enfocament d’aquesta acció didàctica pretén l’acostament, des d’un punt de vista general, bàsic i transversal, a diversos aspectes de la contractació que tot el personal al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears ha de conèixer en l’àmbit de les seves funcions i competències.

Els organismes governamentals, per exercir les seves funcions i competències, necessiten sovint dur a terme o executar obres, comprar béns i rebre serveis amb recursos públics i per a finalitats públiques.

Un dels principals objectius de la majoria dels règims de contractació és optimitzar l’ús dels recursos.

Com fer-ho? En general, es considera que un règim de contractació transparent i no discriminatori és el millor instrument per aconseguir aquest objectiu, ja que permet aprofitar al màxim la competència entre els proveïdors.

Al mateix temps, hi ha objectius de política contraposats: molts governs també utilitzen la contractació pública per aconseguir altres objectius de política nacionals, com la promoció de determinats sectors econòmics o grups socials.