Omet navegació

6. Expedient administratiu de contractació

Qualsevol contractació que du a terme l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears requereix la instrucció d’un procediment que donarà lloc a la confecció d’un expedient administratiu.

La unitat que s’encarregarà de dur a terme aquestes actuacions serà la unitat administrativa de contractació (UAC) que està adscrita a la secretaria general de les conselleries, i en els ens del sector públic instrumental així com ho estableixin les seves regles d’autoorganització.

La UAC ha de col·laborar conjuntament amb les direccions generals o amb la pròpia secretaria general per tal de rebre tota la documentació necessària per a poder iniciar el procediment de contractació que es tracti, i amb la Intervenció General, l’òrgan competent en matèria de pressuposts així com altres òrgans externs, per poder dur a terme totes les actuacions necessàries inherents a qualsevol contractació.

La LCSP permet la tramitació urgent i d’emergència per a casos excepcionals, i la regla general és la tramitació ordinària.

Pel que fa a la tramitació d’un procediment de contractació, la LCSP permet la tramitació urgent i d’emergència per a casos excepcionals, i la regla general és la tramitació ordinària.

Així, amb caràcter general, s’hauran d’emetre els documents següents:

  • La memòria justificativa en la qual s’expressarà la naturalesa i l’extensió de les necessitats a satisfer i la idoneïtat del contracte projectat per satisfer-les.
  • L’elecció del procediment de licitació.
  • L’informe de justificació de preu al mercat.
  • El valor estimat del contracte.
  • La divisió per lots, si escau.
  • El plec de clàusules administratives particulars, amb els pactes i les condicions definidors dels drets i les obligacions de les parts, als quals hauran d’ajustar-se els contractes. Els plecs es consideren part integrant dels contractes.
  • El plec de prescripcions tècniques, en el qual es determinaran les que hagin de regir la realització de la prestació i defineixin les seves qualitats. Les condicions que s’assenyalin hauran de permetre l’accés en condicions d’igualtat dels licitadors.
  • La classificació que s’exigeix als participants.
  • El certificat d’existència de crèdit per atendre l’obligació que es contraurà amb la subscripció del contracte.
  • Els criteris de solvència tècnica o professional i econòmica i financera, i els criteris que es tindran en consideració per adjudicar el contracte, així com les condicions especials d’execució.
  • La fiscalització de la despesa per la Intervenció General quan correspongui.
  • L’aprovació de l’expedient de contractació tindrà lloc per resolució de l’òrgan de contractació, que disposarà l’obertura del procediment de licitació.

Pel que fa a la selecció del contractista i l’adjudicació del contracte, s’ha d’assenyalar que, d’acord amb la normativa contractual, s’haurà de donar la publicitat necessària perquè els licitadors puguin presentar les seves ofertes, i se seguirà el procediment d’adjudicació que correspongui d’acord amb allò que s’ha esmentat al punt 5 d’aquesta acció formativa.