Què és la contractació pública?
En termes estrictament procedimentals, què és la contractació pública?
En el cas de l’Administració, i amb caràcter general, és el procediment pel qual un ens del sector públic selecciona la persona física o jurídica que ha d’executar una obra, prestar un servei o subministrar un bé, per satisfer una finalitat pública.
No pot ser considerada un fi en si mateix, sinó una potestat o una eina jurídica al servei dels poders públics per al compliment efectiu de les seves finalitats o les seves polítiques públiques.
Així, la contractació del sector públic, a Espanya, és l’activitat que comprèn la preparació, l’adjudicació, els efectes, el compliment i l’extinció d’aquells contractes onerosos en els quals almenys una de les parts sigui una persona juridicopública o, en general, una entitat del sector públic.
La Constitució atribueix al legislador estatal la legislació bàsica sobre contractació pública, i permet que les comunitats autònomes desenvolupin aquesta normativa.
Els contractes del sector públic reben així la seva regulació essencial en la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, per la qual es transposen a l’ordenament jurídic espanyol les directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014.
Aquesta Llei té per objecte regular la contractació del sector públic, a fi de garantir que la mateixa s’ajusta als principis de llibertat d’accés a les licitacions, publicitat i transparència dels procediments, i no discriminació i igualtat de tracte entre els licitadors; i d’assegurar, en connexió amb l’objectiu d’estabilitat pressupostària i control de la despesa, i el principi d’integritat, una eficient utilització dels fons destinats a la realització d’obres, l’adquisició de béns i la contractació de serveis mitjançant l’exigència de la definició prèvia de les necessitats a satisfer, la salvaguarda de la lliure competència i la selecció de l’oferta econòmicament més avantatjosa.
És igualment objecte d’aquesta Llei la regulació del règim jurídic aplicable als efectes, el compliment i l’extinció dels contractes administratius, en atenció a les finalitats institucionals de caràcter públic que a través d’aquests es tracten de dur a terme.
En tota contractació pública s’incorporaran de manera transversal i preceptiva criteris socials i mediambientals sempre que guardi relació amb l’objecte del contracte, en la convicció que la seva inclusió proporciona una millor relació qualitat-preu en la prestació contractual, així com una major i millor eficiència en la utilització dels fons públics. Igualment es facilitarà l’accés a la contractació pública de les petites i mitjanes empreses, així com de les empreses d’economia social.