Omet navegació

2. Principis generals que regeixen la contractació pública

Quins són els principis que regeixen la contractació pública?

La contractació pública està sotmesa a una sèrie de principis, l’aplicació dels quals vetlla per una correcta i justificada aplicació dels fons públics; n’és primordial l’execució d’una bona gestió (transparent en tot moment). Aquests principis han de ser coneguts per qualsevol funcionari.

PRINCIPI DE LLIBERTAT D’ACCÉS A LES LICITACIONS, LA PUBLICITAT I LA TRANSPARÈNCIA: La publicació de tots els actes propis del procediment de contractació obliga l’Administració a fonamentar la seva elecció en paràmetres objectius, i anul·lar la possibilitat que es duguin a terme adjudicacions a dit. No s’ha d’evitar la publicitat i la transparència quant a la divulgació pública de parts no confidencials de contractes subscrits, incloses les seves modificacions posteriors.

PRINCIPI DE NO DISCRIMINACIÓ I D’IGUALTAT DE TRACTE: La contractació pública ha d’anar unida a la lliure competència. El principi d’igualtat de tracte implica que les regles del joc han de ser conegudes per tots els licitadors i que aquestes s’hauran d’aplicar de forma idèntica a tots ells.

PRINCIPI D’INTEGRITAT: Dret a una bona administració. Gestió transparent dels contractes públics com a política horitzontal que permet explicar a la ciutadania la correcta utilització dels fons públics.

PRINCIPI D’EFICIÈNCIA EN LA GESTIÓ DELS FONS PÚBLICS: Necessitat de dur a terme una gestió eficaç i eficient de la despesa pública.

PRINCIPI DE SALVAGUARDA DE LA LLIURE COMPETÈNCIA: Cal garantir la lliure competència; aconseguir una major eficiència de la despesa pública i permetre la valoració del major nombre d’ofertes possibles.

PRINCIPI DE SELECCIÓ DE L’OFERTA ECONÒMICAMENT MÉS AVANTATJOSA: Millor relació qualitat-preu.

Altres principis:

PRINCIPI DE CONFIDENCIALITAT: En tota contractació hi ha la prohibició de facilitar informació sobre secrets tècnics o comercials ni aspectes confidencials de les ofertes.

PRINCIPI DE RECONEIXEMENT MUTU: Els òrgans contractants d’un estat membre han d’acceptar els productes i serveis oferts per empreses d’un altre estat membre, per la qual cosa queda prohibida tota especificació tècnica que tengui per objecte excloure de la licitació certes empreses o marques tret que ho justifiqui l’objecte del contracte.

PRINCIPI DE MOTIVACIÓ: Dret de l’interessat a conèixer les raons que guien l’actuació de l’òrgan de contractació.

PRINCIPI DE PROPORCIONALITAT: S’ha de recórrer a la proporcionalitat racional i evitar l’exigència de requisits de qualsevol naturalesa que resultin desproporcionats.