Omet navegació

1. A mode d’introducció

Ben sovint és molt difícil fer palès allò que sembla obvi però que en realitat no ho és tant.

Qualsevol podria pensar que és òbvia la resposta a la pregunta de quin és el nivell de coneixements administratius que es pot demanar a qualsevol funcionari que vol ocupar una plaça de cap de secció en qualsevol direcció general de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Ara bé ... ho és? És veritablement tan obvi?

Pot establir-se el nivell comú de coneixements que ha de tenir un funcionari del grup C1 (per al qual un lloc de cap secció és el màxim nivell al qual pot aspirar avui en dia), un funcionari del grup A2 (per al qual la secció representa un nivell mitjà-alt de la seva possible carrera) o un funcionari del grup A1 (per al qual la secció representa el primer esglaó real en l’exercici d’un cert comandament)? O pot establir-se un nivell comú d’exigència de coneixements entre aquelles persones que ocupen una UGE o una secció a una direcció general d’una conselleria centrada en la prestació d’un servei públic? Pot, en definitiva, demanar-se un nivell comú de coneixements a un funcionari d’administració general, o a un de cos i escala facultativa, o a un estatutari o a un docent?

Veritablement, és difícil trobar aquest element comú, però dificultat no implica impossibilitat i, en definitiva, entenem que sí que es pot establir i exigir el compliment d’un nivell mínim de coneixements i habilitats sigui on sigui que la secció ocupada estigui radicada.

I a partir d’aquesta introducció, podríem començar a formular la pregunta:

QUINS SON ELS CONEIXEMENTS JURÍDICS O JURIDICOPRÀCTICS QUE HA DE TENIR UN CAP DE SECCIÓ?

En primer lloc, podríem dir que un cap de secció hauria de ser capaç de fer acceptablement qualsevol tasca jurídica que es pugui demanar a qualsevol membre de la seva unitat administrativa, atès que en principi ha de ser capaç de supervisar-ne el treball, per la qual cosa ha de tenir uns coneixements jurídics que li ho permetin fer.

Però sent un poc més precisos, podem establir un seguit de blocs de coneixements que hauria de tenir un cap de secció:

  • Conèixer amb profunditat el marc jurídic específic del seu lloc de treball (normativa de consum, de seguretat alimentària, de titularitat d’aigües, urbanística, mediambiental...).
  • Conèixer el marc general normatiu en què es desenvolupa la seva tasca.
  • Tenir la capacitat d’elaborar els documents administratius que s’han de fer servir a la seva unitat (resolucions, informes...).
  • Tenir els coneixements per gestionar determinats expedients (projectes d’inversió, projectes normatius...).
  • Conèixer l’estructura transversal de l’Administració autonòmica, en la qual treballa, i la incidència en la feina de la seva secció (treball de la Intervenció General, del Servei de Patrimoni...).