Omet navegació

2. Conèixer el marc jurídic específic del seu lloc de treball

Aquest no és ni pot ser l’objecte d’aquest curs; és tan ampli com les competències de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, per la qual cosa només cal fer dos apunts:

  • D’una banda, es pot afirmar que aquests coneixements poden ser, en determinats supòsits, una intensificació del coneixement de les normes i les habilitats que tot seguit desenvoluparem, la qual cosa es posarà especialment de manifest en les places habitualment assignades a les secretaries generals, les quals tindran com a coneixements propis del lloc de treball tots o alguns dels coneixements jurídics que es comprenen en el marc general normatiu, mentre que de les matèries pròpies de les seves direccions generals en tindran un coneixement més o menys específic.
  • De l’altra, s’ha d’entendre que el coneixement del marc jurídic específic del lloc de treball concret no és exigible des d’un principi a qui ocupa el lloc. Certament, la imposició de requeriments formatius per ocupar places intenta anticipar un cert grau de coneixement o una formació acadèmica adequada per al desenvolupament del lloc de treball, però allò que sí que és veritablement exigible és l’immediat i inexcusable esforç de formació de cada persona que arriba a una secció per conèixer a fons al més aviat possible les normes que farà sevir diàriament per desenvolupar la seva tasca.

El exemples són múltiples (tants com sectors d’activitat regulen aquestes normes) i la normativa, atès el repartiment constitucional de competències entre les legislatives bàsiques i les de desplegament legislatiu, pot ser tant estatal com autonòmica.

Cada un d’aquests blocs pot constituir el marc normatiu en què s’enquadren les competències dels òrgans de les administracions públiques en general i de l’Administració de la Comunitat Autònoma dels Illes Balears en particular.

Si es vol un petit resum d’allò que és bàsic en aquesta matèria, ens podríem quedar amb les paraules immediat, inexcusable i esforç.