Omet navegació

3. Gestió del camí crític

MÈTODE DEL CAMÍ CRÍTIC (CPM)

El mètode el camí crític (Critical Path Method), determina les activitats que són crítiques dins un projecte i que han de mantenir-se en els temps establerts perquè el projecte no pateixi cap retard.

Si una tasca del camí crític es retarda un dia, el projecte sencer es retarda un dia.

  • Activitats crítiques. Es denomina activitats crítiques a les activitats el marge de les quals (float) és nul i que, per tant, si es retarden en la seva data d'inici o s'allarguen en la seva execució més enllà de la seva durada esperada, provocaran un retard exactament igual en temps en la data de terme del projecte.
  • Rutes crítiques. Es denominen rutes crítiques els camins continus entre el node d'inici i el node d'acabament del projecte, els arcs components del qual són tots activitats crítiques. Les rutes crítiques s'anomenen per la seqüència d'activitats crítiques que la componen o bé per la seqüència de nodes pels quals travessa. Un projecte pot tenir més d'una ruta crítica, però almenys en tindrà sempre una.

Si una tasca del camí crític es retarda un dia, el projecte sencer es retarda un dia.

En el nostre exemple el camí crític és el de les activitats del color vermell, ja que el temps total sumat de les 6 activitats és de 19,51 dies de treball, el més gran de tots els possibles camins del projecte.

MÈTODE DE LA CADENA CRÍTICA

La gestió de projectes per cadena crítica (CCPM: Critical Chain Project Management), desenvolupada per Eliyahu M. Goldratt, s'utilitza com a alternativa al CPM descrit anteriorment.

La cadena crítica és un mètode analític de planificació i de gestió de projectes que permet:

  • Assegurar que les activitats del camí crític tenguin disponibles els recursos que necessiten.
  • Establir les memòries intermèdies que absorbeixin els imprevists del projecte i que permetin, per tant, executar-lo (amb garanties) en termini.
  • Per a tot això, en molts casos serà necessari reordenar les activitats d'un projecte mitjançant criteris basats en l'assignació de recursos i temps.

Aplicació del mètode de la cadena crítica

  • Partint d'un cronograma construït segons tot l'après fins ara, es tracta, en primer lloc, d'eliminar tots els marges de manera que totes les activitats del projecte passin a ser crítiques.
  • A continuació, és necessari equilibrar la càrrega de recursos, per exemple reordenant aquelles activitats que coincideixin en el temps i que hagi de dur a terme el mateix recurs.
  • Determinam la cadena crítica (conjunt d'activitats que enllaçades defineixen el camí crític).
  • Identificam les memòries intermèdies del projecte.
  • N'assignam la mida.
  • Inserim les memòries intermèdies al cronograma.

Què és una memòria intermèdia (buffer)?

Una memòria intermèdia és una activitat fictícia, associada a una activitat real i amb una durada determinada, que s'afegeix en un punt concret del cronograma del projecte amb la finalitat de tenir en compte possibles desviacions (temporals) de les activitats. Hi ha, almenys, tres tipus de memòries intermèdies: ‰

  • Memòria intermèdia de projecte (PB) (project buffer): s'afegeix al final de la cadena crítica (per tant, al final del projecte) per compensar possibles desviacions associades a les activitats que la formen.
  • Memòria intermèdia d'alimentació (FB) (feeding buffer): s'afegeix al final de les activitats o cadenes d'activitats que no formen part de la cadena crítica per tenir en compte, o eventualment compensar, les seves desviacions. ‰
  • Memòria intermèdia de recurs (RB) (resource buffer): s'afegeix en el punt del cronograma en què un recurs participa en la cadena crítica. Permet cobrir les eventualitats (retards, mobilització) en el moment de la transferència d'una activitat entre recursos.

Estimació de la mesures d'una memòria intermèdia

L'estimació de les mesures de les memòries intermèdies d'un projecte és un dels punts més espinosos de la planificació, per tal com és molt difícil establir regles generals. Només l'experiència o la comparació amb casos similars permetrà dur a terme una valoració correcta (ni optimista ni pessimista).

BIBLIOGRAFIA RECOMANADA

  • Critical Chain, E. Goldratt. North River Press, 1997.
  • Project Management in the Fast Lane, R.C. Newbold. APICS, 1998.
  • Critical Chain Project Management, L.P. Leach. Artech House, 2000.