Omet navegació

2.4. AMPLIACIONS DE CRÉDIT (art.57 LLF)

Les ampliacions de crèdit només podran tramitar-se sobre aquells crèdits declarats ampliables per llei.

La característica principal d’aquests crèdits radica en el fet que l’import inicial no determina el volum de despeses autoritzat per la llei de pressuposts, si no que és l’import total de les obligacions a les quals s’ha de fer front durant l’exercici el que determina el seu import definitiu; el crèdit inicial no és un límit en si mateix, ja que determinades obligacions han de ser reconegudes i l’executiu haurà d’habilitar els crèdits necessaris per fer-los front.

L’article 57 estableix que:

1. Excepcionalment, tenen caràcter d’ampliables els crèdits destinats a atendre les despeses que, de manera taxada i degudament explicitades, s’indiquin en la Llei de pressuposts generals de la comunitat autònoma de cada exercici, i, en aquests casos, es pot incrementar la quantia dels crèdits fins a l’import que suposin les despeses corresponents.

Tenen caràcter d’ampliables:

  •  Els crèdits relatius a serveis transferits per l’Estat durant l’exercici.
  •  Els destinats a satisfer obligacions derivades de l’endeutament de la comunitat autònoma (interessos, amortitzacions de capital, despeses derivades de les operacions d’emissió, conversió, bescanvi o amortització anticipada).

L’article 6 de la Llei 14/2018 estableix que per a l’exercici 2019 els crèdits que es poden ampliar amb càrrec al fons de contingència o amb la baixa en altres crèdits del pressupost de despeses no financer, que a més dels ja exposats són els següents:

  • Els destinats al pagament de drets reconeguts per resolució judicial ferma o per l’assentiment total o parcial en tot tipus de processos judicials autoritzat pel Consell de Govern i, en tot cas, els corresponents als subconceptes  226.11, 352.99, 481.99 i 600.99.
  • Els destinats al pagament de quotes socials a càrrec de l’ocupador (concepte 160).
  • Els destinats al pagament de les ajudes i la resta de mesures previstes en el Decret llei 2/2018, pel qual s’estableixen ajudes i altres mesures urgents per reparar les pèrdues i els danys produïts per les pluges intenses i les inundacions del dia 9 d’octubre de 2018 a la comarca de Llevant de Mallorca (programa 223B01).
  • Els destinats al pagament de transferències al Servei de Salut de les Illes Balears, per al finançament de quotes socials a càrrec de l’ocupador (concepte 160), al pagament de drets reconeguts per resolució judicial ferma o per l’assentiment total o parcial en tot tipus de processos judicials acordat per l’òrgan competent del Servei de Salut i ratificat, a aquest efecte, pel Consell de Govern i els destinats a fer efectiu el pagament de receptes mèdiques (subconcepte 489.00).
  • Els destinats al pagament de transferències a l’Agència Tributària de les Illes Balears per al finançament de quotes socials a càrrec de l’ocupador (concepte 160) i els destinats al pagament de drets reconeguts per resolució judicial ferma o per l’assentiment total o parcial en tot tipus de processos judicials acordat per l’òrgan competent de l’Agència Tributària i ratificat, a aquest efecte, pel Consell de Govern.
  • Els destinats al pagament de transferències a favor d’altres ens integrants del sector públic instrumental autonòmic per al finançament de les modificacions pressupostàries d’aquests ens destinades al pagament de drets reconeguts per resolució judicial ferma o per l’assentiment total o parcial en tot tipus de processos judicials acordat per l’òrgan competent de l’ens i ratificat, a aquest efecte, pel Consell de Govern.
  • Els destinats a satisfer les prestacions econòmiques i la resta de despeses dirigides a la promoció de l’autonomia personal i l’atenció a les persones en situació de dependència vinculades al centre de cost 17301, programes 313D i 314A.

Les ampliacions de crèdit requereixen l’autorització prèvia del Consell de Govern, a proposta del Conseller competent en matèria d’hisenda i pressuposts.

Finançament:

  •  Amb caràcter general amb càrrec al fons de contingència.
  •  Quan es tracti de despeses discrecionals o que s’haurien pogut preveure en el moment de l’elaboració dels pressuposts, amb la baixa en altres crèdits de despeses del pressupost no financer.
  •  En el cas particular d’ampliacions de crèdits destinades a amortitzar anticipadament deute viu per aplicació del que disposa l’article 32 de la Llei orgànica 2/2012, l’ampliació s’ha de fer amb càrrec al romanent de tresoreria positiu no afectat i per la quantia que correspongui al superàvit pressupostari de l’exercici immediatament anterior.

No es poden ampliar crèdits que hagin estat prèviament minorats, a excepció dels relatius a l’endeutament.

Per a la tramitació de les ampliacions de crèdit amb càrrec al fons de contingència que portin causa de resolucions judicials fermes és necessari un informe previ dels serveis jurídics de la conselleria o de l’ens que hagi de tramitar el pagament, que s’ha de pronunciar expressament sobre la fermesa de la resolució i sobre la correcció de l’import que s’hagi de pagar per raó de la resolució judicial corresponent.

L’import mínim per tramitar un expedient d’ampliació de crèdit amb càrrec al fons de contingència és de 30.000 euros; si la quantitat és inferior el centre gestor haurà de tramitar una transferència de crèdit.

Excepcionalment, la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques pot aprovar, amb l’autorització prèvia del Consell de Govern, ampliacions de crèdit en les seccions i els capítols als quals s’hagin d'imputar les despeses comptabilitzades a dia 31 de desembre de 2018 en el compte financer de creditors per operacions meritades fins a un import màxim conjunt equivalent al saldo existent el 31 de desembre de 2018 en el compte financer esmentat corresponent a despeses meritades i vençudes, amb la condició de no afectar l’objectiu d’estabilitat pressupostària de l’exercici 2019 (aquestes ampliacions es financen provisionalment amb càrrec al resultat de l’exercici, abans del 31 de desembre de l’exercici en curs s’han de corregir)..

Característiques

  •  Els crèdits ampliables són una excepció.
  •  Són casos taxats per llei.
  •  Requereixen l’autorització prèvia del Consell de Govern.
  •  Es financen amb càrrec al fons de contingència o causant baixa en altres crèdits si es tracta de despeses discrecionals o que s’haurien pogut preveure en el moment de l’elaboració dels pressuposts, o amb càrrec al romanent de tresoreria si són per amortitzar anticipadament deute viu.
  • Quan es financen amb càrrec al resultat de l’exercici s’han de corregir abans del 31 de desembre de l’exercici en curs.
  •  Entre partides ampliables, respectant les limitacions generals exposades a l’apartat anterior, es poden tramitar transferències de crèdit.

Efectes econòmics

El finançament de les ampliacions no suposa un increment en el pressupost de despesa, ja que es financen amb càrrec al fons de contingència o bé amb baixes a altres crèdits.

En el cas de finançament amb càrrec al romanent de tresoreria suposaran un increment en el pressupost de despeses i de ingressos pel mateix import. Possible dèficit.

Normativa aplicable

Articles 38 i 57 de la Llei de finances.

Article 6 de la Llei 14/2018.