Omet navegació

2.7. INCORPORACIONS DE CRÉDIT (art. 60 LLF)

Incorporar un crèdit consisteix a afegir als crèdits de l’exercici corrent els romanents procedents de l’exercici anterior quan es donin les condicions que s’estableixen a la Llei de finances o a les lleis de pressuposts de cada exercici.

La regla general és que al tancament de l’exercici pressupostari els crèdits dels estats de despeses del pressupost que no estiguin afectats al compliment d’obligacions ja reconegudes queden anul·lats de ple dret (articles 43b i 51 de la Llei 14/14).

En els supòsits següents, el conseller competent en matèria d’hisenda i pressuposts podrà autoritzar que s’incorporin als crèdits de l’estat de despeses del pressupost corrent els romanents de crèdit de l’exercici anterior:

  1.  Els que resultin de crèdits extraordinaris o de suplements de crèdit que s’hagin concedit en el darrer trimestre de l’exercici pressupostari anterior, mitjançant una llei del Parlament de les Illes Balears, i també els que resultin del que disposi qualsevol altra norma de rang legal.
  2.  Els derivats de retencions efectuades per finançar crèdits extraordinaris o suplements de crèdit, quan se n’hagi anticipat el pagament (bestreta de tresoreria) i les lleis de concessió hagin quedat pendents de l’aprovació del Parlament de les Illes Balears al final de l’exercici pressupostari.
  3.  Els que resultin de compromisos de despesa degudament adquirits en l’exercici anterior. Aquestes incorporacions de crèdit s’han de finançar mitjançant l’aplicació del fons de contingència o amb la baixa en altres crèdits d’operacions no financeres.

Els romanents incorporats poden ser objecte de seguiment separat.

Els romanents de crèdit d’exercicis anteriors corresponents a despeses amb finançament afectat es poden incorporar amb independència del seu estat d’execució pressupostària, d’acord amb el que preveu l’article 42 de la Llei de finances (que regula les despeses amb finançament afectat) i s’han de finançar de la manera següent:

  1.  Preferentment, amb els excessos de finançament afectats als romanents de crèdit que s’han d’incorporar (desviació positiva).
  2.  Si no n’hi ha, amb recursos genèrics (fons de contingència o baixes en altres crèdits no financers), pel que fa a la part de la despesa que, si escau, s’hagi de finançar amb recursos no afectats.

Les incorporacions d’aquests romanents de crèdit relatius a despeses amb finançament afectat es poden fer en tot cas, amb independència del saldo del romanent de tresoreria, abans de la quantificació definitiva del mateix.

Els romanents de crèdit que s’incorporin al nou exercici s’han de destinar a les mateixes finalitats a què estaven destinats en l’exercici anterior.

S’ha de tenir en compte que l’article 7 de la llei 14/2018, de pressuposts generals de la CAIB per a 2019 suspèn la vigència de l’article 60 de la Llei de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, excepte per als romanents de crèdit corresponents a despeses amb finançament afectat, les incorporacions dels quals s’han de regir per les normes generals que respecte d’això contenen la Llei de finances esmentada i l’article 9.2. d’aquesta llei: «En tot cas, el fons de contingència es pot destinar a finançar les incorporacions de crèdit corresponents a despeses amb finançament afectat quan no hi hagi desviacions positives de finançament i per l’import de la despesa pendent d’executar amb fons finalistes.»

També contempla la Llei 14/2018 la possibilitat de que la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques pugui acordar:

a) La incorporació dels romanents de crèdit, amb independència del seu estat d’execució, corresponents a despeses que s’han de finançar amb recursos del fons per afavorir el turisme sostenible relatiu al Pla Anual d’Impuls del Turisme Sostenible per a l’any 2016 aprovat per la Comissió d’Impuls del Turisme Sostenible, a càrrec provisionalment del resultat de l’exercici corrent, i, en tot cas abans del 31 de desembre de 2019, aquest finançament provisional s’ha de corregir amb baixes a altres crèdits no financers, fons de contingència o si la recaptació efectiva dels ingressos és superior a la prevista amb la generació de crèdit corresponent.
b) Les que s’hagin d’imputar al programa pressupostari 223B01 per raó del crèdit extraordinari aprovat per mitjà del Decret llei 3/2018, de 29 d’octubre, per sufragar els danys a què fa referència el Decret llei 2/2018, de 18 d’octubre, pel qual s’estableixen ajudes i altres mesures urgents per reparar les pèrdues i els danys produïts per les pluges intenses i les inundacions del dia 9 d’octubre de 2018 a la comarca de Llevant de Mallorca, a càrrec de l’excés de finançament que, respecte de les obligacions reconegudes a 31 de desembre de 2018 en aquest programa pressupostari, resulti de contreure l’endeutament que preveu el Decret llei 3/2018 per al finançament del crèdit extraordinari esmentat.
c) Les que s'hagin d'imputar als crèdits suplementaris a què es refereix el Decret llei 4/2018, de concessió de crèdits suplementaris per atendre despeses inajornables derivades de sentències judicials pendents de pagament en l'àmbit de la Llei 4/2008, de 14 de maig, de mesures urgents per a un desenvolupament territorial sostenible en les Illes Balears, amb càrrec als pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears de l'exercici de 2018; i de modificació del Decret llei 2/2018, de 18 d'octubre, pel qual s'estableixen ajudes i altres mesures urgents per reparar les pèrdues i els danys produïts per les pluges intenses i les inundacions del dia 9 d'octubre de 2018 a la comarca de Llevant de Mallorca, a càrrec de l'excés de finançament que, respecte de les obligacions reconegudes a 31 de desembre de 2018 en les partides objecte de suplement, resulti de contreure l'endeutament que preveu el Decret llei 4/2018 per al finançament dels crèdits suplementaris esmentats.

La Mesa del Parlament de les Illes Balears i el Consell de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears poden acordar la incorporació de crèdits amb càrrec al romanent de tresoreria corresponent al pressupost respectiu.

Característiques

  •  Els crèdits corresponents a despeses amb finançament afectat es poden incorporar per l’import de la desviació positiva de finançament del fons corresponent.
  •  Els crèdits incorporats s’han de destinar a les mateixes finalitats per les quals es va autoritzar.
  •  Els crèdits incorporats no podran ser transferits a altres partides.

Efectes econòmics

Dependran de la forma de finançament:

  1.  Baixes en altres crèdits no financers o fons de contingència, redistribució del pressupost de despeses.
  2.  Despeses amb finançament afectat pel límit de la desviació positiva suposen un increment en el pressupost de despeses i d’ingressos per la mateixa quantia.

Normativa aplicable

Article 60 de la Llei de finances.

Article 7 de la Llei 14/2018.