Omet navegació

1.5. Avaluació del compliment dels principis de bona regulació

La Llei 39/2015 exigeix que en l’exposició de motius dels avantprojectes de llei quedi prou justificada l’adequació als principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica i transparència, la qual cosa també s’ha de reflectir en el contingut de la memòria d’impacte normatiu. Aquesta exigència també es desprenia de l’article 42.4 de la Llei 4/2011, que disposava que la memòria havia de contenir els criteris que garanteixin que les normes que s’han d’aprovar són necessàries, amb objectius clars, proporcionades, eficaces, accessibles i transparents.

En tot cas, després de la Sentència del Tribunal Constitucional núm. 55/2018, de 24 de maig, l’article 129.1 —en particular, l’obligació de justificar en el preàmbul l’adequació de la iniciativa reglamentària als principis de bona regulació (article 129, apartats 1, segon incís, i 5) no és aplicable a l’exercici de la iniciativa legislativa dels governs autonòmics. I així ho va entendre l’executiu balear que en el Projecte de llei del Govern tramès al Parlament, l’article 49.1 del qual contenia la previsió següent:

En l’exercici de la iniciativa legislativa i la potestat reglamentària, el Govern de les Illes Balears ha d’actuar d’acord amb els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència, eficiència, qualitat i simplificació, establerts en la normativa estatal bàsica. En el preàmbul dels reglaments s’ha d’informar sobre l’adequació a aquests principis.

De tota manera en seu parlamentària aquesta exigència s’ha estès també a la iniciativa legislativa. Així l’article 49, relatiu als principis de bona regulació, estableix en l’apartat 1 el següent:

En l’exercici de la iniciativa legislativa i la potestat reglamentària, el Govern de les Illes Balears ha d’actuar d’acord amb els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència, eficiència, qualitat i simplificació, establerts en la normativa estatal bàsica.7 L’exposició de motius o el preàmbul, segons es tracti, respectivament, d’avantprojectes o de projectes de reglament, han d’informar sobre l’adequació a aquests principis.
 


 
7 Cal entendre que aquesta referència a la normativa bàsica estatal es refereix a quan s’exerceixi la potestat reglamentària.