Omet navegació

3.6 Finalització de les comissions de serveis ordinàries voluntàries

El punt 20 de la Instrucció 2/2012 recull cinc causes per les quals finalitza una comissió de serveis de caràcter voluntari. S’ha de dir que aquestes causes foren ampliades amb la introducció, a la Llei 3/2007, de l’article 88 ter per part del Decret llei 2/2013, de 14 de juny, de mesures urgents en matèria de mobilitat intraadministrativa temporal de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (veure document d’interès núm. 3).

D’acord amb l’article 88 ter, les comissions de serveis de caràcter voluntari finalitzen:

a) Pel transcurs del temps per al qual es varen concedir.

b) Per la reincorporació del funcionari o de la funcionària titular amb reserva de lloc de treball.

c) Per renúncia voluntària del titular de la comissió.

d) Quan el lloc de feina es proveeix amb caràcter definitiu.

e) Quant a les comissions de serveis atorgades de manera discrecional, per la proposta prèvia de cessament de la secretaria general o de l’òrgan competent de l’ens instrumental corresponent.

f) Quan el lloc es cobreix per l’adscripció provisional de personal funcionari de carrera.

g) Si s’acredita que la persona titular de la comissió manifesta un acompliment inadequat, un rendiment insuficient o una manca d’adequació al lloc de treball que impedeix dur a terme amb eficàcia les funcions atribuïdes al lloc. En aquest cas, s’ha de dur a terme un procediment contradictori i s’ha d’oir la junta de personal corresponent.

h) Per amortització del lloc de feina.

i) Perquè la persona comissionada obté un lloc de feina amb caràcter definitiu.

j) Per passar a una altra situació administrativa diferent de la de servei actiu que impliqui reserva del lloc de feina. Entre d'altres situacions que garanteixen la reserva del lloc de feina, es pot fer esment a la situació administrativa de serveis especials o l'excedència voluntària especial.

Les cinc primeres causes ja es trobaven previstes per la Instrucció 2/2012.

Com a novetats més significatives s’han de destacar:

a) La possibilitat de cessar una comissió de serveis ordinària voluntària per l’adscripció provisional d’un funcionari o d’una funcionària de carrera. Aquesta previsió es deu a què l’adscripció provisional pot venir imposada per la pròpia normativa d’aplicació i amb l’obligació de respectar unes determinades garanties (cas de la remoció d’un lloc de feina de lliure designació). S’ha de dir que, a vegades, quan es produeix la remoció de persones que pertanyen a cossos facultatius o que tenen una destinació a les Illes de Menorca, Eivissa o Formentera, l’Administració no sempre disposa d’un lloc de feina dotat i vacant que compleixi amb les garanties previstes a l’article 93 de la Llei 3/2007.

b) Pel que fa al cessament com a conseqüència de passar a una altra situació administrativa diferent de la de servei actiu que impliqui reserva del lloc de feina, s’ha de dir que abans de la introducció d’aquesta també es produïa el cessament de la comissió de serveis atès que s’entenia que es produïa una renúncia implícita a la comissió de serveis ja que el pas a una altra situació administrativa es produïa per voluntat de la persona interessada. El lloc de feina que es reserva és aquell que la persona detenta de manera definitiva, i que ja es trobava reservat quan s'acomplia la comissió de serveis de caràcter voluntari.