Omet navegació

I. Introducció

Com ja hem comprovat en els mòduls anteriors, ni les solucions per evitar el sexisme lingüístic ni les alternatives al masculí genèric es poden aplicar com si fossin una fórmula matemàtica, sinó que s’han d’adaptar al tipus de text, a les seves finalitats i característiques.

Un cop decidit que és viable aplicar el llenguatge igualitari en els texts i documents de l’Administració, la passa següent consisteix a respectar les regles gramaticals per utilitzar amb criteri els recursos de què disposa la llengua.

A més, un cop hem estudiat la viabilitat d’utilitzar les formes que permeten el llenguatge neutre i igualitari, cal no perdre de vista que l’objectiu és evitar el sexisme, però respectant les regles gramaticals. Així, hem de conèixer la tipologia diversa dels texts i documents de l’Administració per poder escollir l’opció més adequada en cada cas.

A l’Administració ens trobam texts molt diversos —protocol·laris (invitacions, cartes protocol·làries, salutacions...); periodístics i de l’àmbit de la comunicació (convocatòries de premsa, notes informatives...) i les xarxes socials; legislatius (lleis, decrets, ordres...), etc.— que no es limiten solament als documents administratius (certificats, actes, oficis...), encara que és cert que aquests darrers constitueixen el volum més significatiu dels texts que s’hi produeixen.

Així mateix, en parlar de comunicacions per escrit, avui en dia s’han de tenir ben present la implantació i la consolidació de l’administració electrònica com a via habitual d’actuació de les administracions públiques entre si mateixes i amb els ciutadans i ciutadanes. Per això, totes les referències que facem als texts i documents impresos s’han d’entendre com a aplicables també a la tramitació electrònica.

Igualment, no podem deixar de costat els missatges electrònics o les xarxes socials com a instruments habituals que té l’Administració de comunicar-se —massivament i instantàniament— tant amb si mateixa com, sobretot, amb la ciutadania.

En definitiva, en aquest mòdul classificarem els texts i documents de l’Administració segons les solucions que hi puguem aplicar per fer-hi servir un llenguatge igualitari, independentment de les classificacions tradicionals més conegudes.

De tota manera, ja podem avançar que factors com el contingut i l’extensió del text també determinen que facem servir una solució o una altra.