Omet navegació

Bioritmes

El rendiment de l’organisme humà no és uniforme. Hi ha una relació directa entre la capacitat de rendiment i el moment del dia en què es fa l’activitat.

 

La forma física i intel·lectual varia en funció de diferents factors, com ara la son, la emperatura corporal, l’estrès o l’alimentació, que fan que hi hagi uns cicles ’activitat o bioritmes que varien al llarg del dia.

 

 

Normalment, les fases de més activitat, aquelles en les quals la capacitat d’actuació és més gran, van seguides de períodes de recuperació en els quals l’organisme es troba sota mínims. Tenint en compte que hi ha fluctuacions en la corba d’eficàcia, l’objectiu és esbrinar quins són els millors moments de cada persona i quins són els moments en els quals es troba sota mínims.

 

Tenint clara aquesta informació, podreu planificar la vostra jornada laboral, i reservar els moments més alts en aquesta corba d’eficàcia per a les activitats que requereixin més concentració i els més baixos per a activitats de caràcter més rutinari.

 

Recordem que sovint la planificació personal en funció de bioritmes no és compatible amb la planificació general d’un centre de treball o del departament concret on es desenvolupen les tasques. En tot cas, s’han de cercar els requisits que permetin la planificació general per adaptar la feina als cicles vitals de cada persona.

 

"Un cor feliç és la millor medicina; una ànima decaiguda repercuteix negativament en el seu estat físic" (Antic testament)

 

Generalment es tracta sempre del mateix problema: falta de son, presses, un esmorzar incomplet pres de qualsevol manera a l’oficina; un començament similar pot fer-nos perdre el dia fàcilment. Concedim-nos temps al matí per:

  • Despertar-nos de manera agradable.
  • Fer un esmorzar agradable en família.
  • Dur a terme unes cures i una higiene personal beneficioses.
  • Desplaçar-se a l’oficina relaxadament i sense pressa.

Hauríem de tractar d’aconseguir quelcom positiu de cada nou dia, ja que l’actitud bàsica davant l’entorn i davant la manera de fer les obligacions, tenen una participació important en el nostre èxit o en el nostre fracàs. Tots els corrents que intenten ensenyar com s’ha de viure i els autors que expliquen com es pot aconseguir l’èxit coincideixen en el fet que l’èxit depèn, de manera important, del plantejament personal, el pensament, les sensacions i l’estat d’ànim i tot això pot ser influït per una manera de pensar i actuar positiva.

Per mantenir una actitud positiva davant el nou dia, hauríem de seguir tres regles:

  • Cada dia fer una tasca que ens satisfaci.
  • Cada dia fer una tasca que ens apropi a les nostres fites personals.
  • Cada dia fer una activitat diferent en el nostre treball habitual (esport, família, hobby, etc.).

Abans de llançar-nos a la feina, hauríem de plantejar-nos el dia amb tranquil·litat:

  • Repassar una vegada més el pla del dia (programat l’horabaixa anterior) en relació amb la importància i dificultat de les obligacions i les fites fixades per a aquest dia.
  • Aconseguir la preparació adequada i establir les bases per a les tasques difícils).

Abans de sortir del despatx, hauríem d’acabar el dia tranquil·lament i plantejar-nos íntimament la tornada a casa, la nit i el temps lliure:

  • Comparar els deures del dia en relació amb les fites assolides.
  • Examinar quines feines no s’han pogut dur a terme i, per tant, s’hauran de solucionar l’endemà.
  • Planificar l’endemà; d’aquesta manera, ens estalviarem durant la nit (abans d’anar a dormir) una sensació d’intranquil·litat, la qual cosa ens repercutirà novament l’endemà, en el sentit de conscienciar-nos d’una actitud positiva davant la vida, i de plantejar-nos quina qualitat i quin valor ha de tenir el dia per a nosaltres.
  • Pensar com ens agradaria passar la nit; moltes persones arriben a casa a la nit, després de la feina, sense haver pensat com poden augmentar la seva satisfacció i aconseguir una base per a una bona nit.