Omet navegació

2.3 Règim jurídic: contractes administratius i contractes privats

Són contractes administratius els que subscriuen les administracions públiques, els quals al seu torn es poden classificar en administratius típics i administratius especials:

  • Contractes administratius típics: són els contractes d’obra, concessió d’obra, concessió de serveis, subministrament i serveis subscrits per administracions públiques. No obstant això, hi ha determinats contractes de serveis que, malgrat que l’entitat contractant sigui una administració pública, tenen caràcter privat.
  • Contractes administratius especials: són contractes diferents dels contractes administratius típics, però que tenen naturalesa administrativa especial perquè estan vinculats al gir o tràfic específic de l’Administració contractant o per satisfer de manera directa o immediata una finalitat pública de la seva competència específica.

Els contractes administratius es regeixen, quant a preparació, adjudicació, efectes, modificació i extinció, per l’LCSP i les disposicions que la despleguen. Supletòriament, s’hi han d’aplicar la resta de normes de dret administratiu i, si no n’hi ha, les normes de dret privat. Quant als contractes administratius administratius especials, hi són aplicables, en primer terme, les seves normes específiques.

Són contractes privats els següents:

  • Els contractes subscrits per les administracions públiques que tenguin els objectes següents:
    • Serveis financers.
    • Creació i interpretació artística i literària i espectacles, amb alguns matisos.
    • Subscripció a revistes i publicacions periòdiques i bases de dades.
  • Els contractes que subscriguin els PANAP i els ens del sector públic que no tenguin consideració de poder adjudicador.

Els contractes privats que subscriuen les administracions públiques es regeixen, quant a preparació i adjudicació, per les normes generals contingudes en l’LCSP. Respecte als efectes, la modificació i l’extinció, aquests contractes es regeixen pel dret privat.

Els contractes subscrits per ens que no tenen la consideració d’administracions públiques són objecte d’estudi en una altra unitat.