Omet navegació

3. Encàrrecs de gestió a mitjans propis

Imatge obtinguda a https://pixabay.com/es/tabla-oficina-reunión-trabajo-2254656/

Els poders adjudicadors tenen la possibilitat d’executar directament prestacions pròpies dels contractes típics valent-se d’altres ens públics mitjançant un encàrrec de gestió, sempre que tenguin la consideració de mitjà propi personificat.

L’LCSP no esmenta expressament els encàrrecs de gestió a mitjans propis com a negocis jurídics exclosos. Encara que aquests encàrrecs no tenen la consideració de contractes, ni s’apliquen les normes procedimentals en adjudicar-los, són objecte de regulació en l’article 32, que és d’una extensió més que considerable. Això obeeix a una nova regulació d’aquesta figura amb l’objectiu d’evitar que l’absència del procediment d’adjudicació que la caracteritza suposi un menyscapte del principi de lliure competència.

Perquè una persona jurídica, tant de dret públic o com de dret privat, tengui la consideració de mitjà propi personificat respecte d’una única entitat concreta del sector públic ha de complir tots els requisits següents:

  • El control del poder adjudicador que pugui conferir-li els encàrrecs ha de ser anàleg al que tindrien els seus propis serveis o unitats.
  • La compensació econòmica s’ha d’establir mitjançant tarifes aprovades per l’entitat pública de la qual depèn.
  • Més del 80 per cent de les activitats de l'ens destinatari de l'encàrrec s’ha de dur a terme en l'exercici de les comeses que li han estat confiades pel poder adjudicador que fa l'encàrrec i que el controla o per altres persones jurídiques controlades de la mateixa manera per l'entitat que fa l'encàrrec.
  • En cas que l’ens destinatari dels encàrrecs sigui de dret privat, la totalitat del seu capital o patrimoni ha de ser de titularitat o aportació pública.
  • Ha de reconèixer expressament en els seus estatuts la condició de mitjà propi respecte del poder adjudicador que fa l’encàrrec, amb el compliment previ dels requisits següents:
    • Conformitat o autorització expressa del poder adjudicador respecte del qual hagi de ser mitjà propi.
    • Verificació que disposa dels mitjans personals i materials necessaris per dur a terme els encàrrecs.

Per tenir la condició de mitjà propi respecte de dos poders adjudicadors o més que siguin independents entre si, s’han de complir els mateixos requisits, amb el matís que els poders adjudicadors que puguin conferir-li encàrrecs han d’exercir sobre l’ens destinatari un control conjunt anàleg al que tindrian sobre els seus propis serveis o unitats.

D’altra banda la disposició addicional vint-i-quatrena es refereix a la consideració de mitjans propis personificats de l’Empresa de Transformació Agrària, SA, SME, MP» (TRAGSA), i de la filial Tecnologies i Serveis Agraris, SA, SME, MP (TRAGSATEC).

Encara que aquests encàrrecs de gestió no tenen la consideració de contractes, s’han de complir les normes següents:

  • El mitjà propi personificat ha de publicar a la plataforma de contractació corresponent informació relativa a la seva condició com a tal, respecte de quins poders adjudicadors la té i en quins sectors d’activitat pot dur a terme els encàrrecs.
  • L’encàrrec ha de ser objecte de formalització en un document que s’ha de publicar a la plataforma de contractació corresponent quan l’import sigui superior a 50.000 €. A més, s’ha de publicar informació relativa als encàrrecs de gestió superiors a 5.000 € amb una periodicitat mínima trimestral.
  • En l’àmbit estatal, es requereix l’autorització del Consell de Ministres quan l’import de l’encàrrec és igual o superior a 12 milions d’euros.

Si per dur a terme aquests encàrrecs el mitjà propi ha de licitar algun contracte, s’hi han d’aplicar les regles següents:

  • El contracte s’ha de regir per les previsions contingudes en l’LCSP, tenint en compte el seu valor estimat, el règim jurídic i la condició de l’entitat contractant. No obstant això, si el mitjà propi no té la condició de poder adjudicador, s’hi ha d’aplicar en tot cas les normes previstes per als contractes que subscriguin els PANAP.
  • L’import de les prestacions parcials que el mitjà propi pot contractar amb tercers no pot superar el 50 % de la quantia de l’encàrrec, tret de casos excepcionals.