Omet navegació

5.2.1 Capacitat

Les persones jurídiques només poden ser adjudicatàries dels contractes l’objecte dels quals estigui comprès en les seves finalitats, d’acord amb els que estableixin els seus estatuts. També poden contractar amb el sector públic les empreses estrangeres comunitàries i extracomunitàries en els termes establerts per a cada cas en l’LCSP. Amb aquesta finalitat han d’acreditar la seva capacitat d’obrar mitjançant la presentació de l’escriptura de constitució o document equivalent.

Les unions temporals d’empreses també es poden presentar als procediments de contractació que licitin els ens del sector públic sense necessitat de formalitzar la constitució en una escriptura pública fins que no s’hagi efectuat l’adjudicació a favor seu, cas en què han de nomenar un representant o apoderat únic de la unió.

Quant a la participació d’empreses que hagin elaborat especificacions tècniques o hagin assessorat l’òrgan de contractació durant la preparació del procediment de contractació, s’han de prendre les mesures perquè això no falsegi la competència. En aquest cas, si no hi ha cap altre mitjà de garantir la igualtat de tracte, es pot prendre la decisió d’excloure no només el licitador en qüestió, sinó també les empreses que hi estan vinculades, d’acord amb l’article 42 del Codi de comerç, amb l’audiència prèvia als interessats.

D’altra banda, els contractes que tenguin per objecte la vigilància, la supervisió, el control i la direcció de l’execució de qualssevol contractes, i també la coordinació en matèria de seguretat i salut, no poden adjudicar-se a les mateixes empreses adjudicatàries dels contractes corresponents, ni a les empreses que hi estiguin vinculades. Aquest cas es produeix especialment en l’àmbit dels contractes d’obra.

Creat amb eXeLearning (Finestra nova)