Omet navegació

2. Classes de contractes del Sector Públic

Imatge obtinguda a https://pixabay.com/es/libros-de-derecho-la-colección-de-291676/

Seguint l’esquema de l’LCSP els contractes del sector públic es poden classificar partint de tres criteris:

  • En funció de l’objecte, es pot distingir entre:
    • Contractes típics: són els contractes d’obres, concessió d’obres, concessió de serveis, subministrament i serveis que subscriuen les entitats pertanyents al sector públic, els quans regula expressament l’LCSP.
    • Contractes atípics: són la resta de contractes del sector públic, que es qualifiquen segons les normes de dret administratiu o de dret privat que hi siguin aplicables.
  • En funció de la influència de la normativa de la Unió Europea en la seva regulació, es pot distingir entre:
    • Contractes subjectes a una regulació harmonitzada: són els contractes que subscriuen els poders adjudicadors als quals, per igualar o superar certs llindars de quantia, són aplicables les normes procedimentals contingudes en les directives de la Unió Europea. Això afecta determinats aspectes del procediment d’adjudicació, com la publicitat o els terminis de presentació d’ofertes.
    • Contractes no subjectes a una regulació harmonitzada: la resta de contractes.
  • En funció del règim jurídic, es pot distingir entre:
    • Contractes administratius: els que subscriuen les administracions públiques, llevat d’excepcions.
    • Contractes privats: els que subscriuen els altres ens del sector públic, i determinats contractes de les administracions públiques.

Les directives de contractes i concessions es refereixen expressament a aquest tipus de contractes. Article 1 de la Directiva 2014/24 UE: «En aquesta Directiva s’estableixen les normes aplicables als procediments de contractació per part de poders adjudicadors respecte a contractes públics i a concursos de projectes el valor estimat dels quals sigui igual o superior als llindars establerts en l’article 4». Article 1 de la Directiva 2014/23 UE: «aquesta Directiva estableix les normes aplicables als procediments de contractació per part de poders adjudicadors i entitats adjudicadores per mitjà d’una concessió d’un valor estimat igual o superior als llindars establerts en l’article 8».