Omet navegació

3. Jurisdicció competent

Imatge obtinguda a https://pixabay.com/es/el-código-de-trabajo-recursos-humanos-3520806/

L’existència de diferents règims jurídics (públic o privat) dels contractes del sector públic suposa que el coneixement de les controvèrsies que se suscitin en relació amb aquests contractes correspongui a la jurisdicció contenciosa administrativa o a la jurisdicció civil, segons el cas. No obstant això, hi ha algunes qüestions relatives a contractes privats que són competència de la jurisdicció contenciosa administrativa. A més, l’LCSP ha atribuït a l’ordre jurisdiccional contenciós administratiu el coneixement d’algunes controvèrsies que abans eren competència de la jurisdicció civil.

Són competència de l’ordre jurisdiccional contenciós administratiu les qüestions següents:

  • Les relatives a la preparació, l’adjudicació, els efectes, la modificació i l’extinció dels contractes administratius.
  • Les que se suscitin en relació amb la preparació i adjudicació dels contractes privats de les administracions públiques, i (novetat) amb les modificacions d’aquests contractes basades en el seu incompliment, quan estiguin subjectes a regulació harmonitzada.
  • Les referides a la preparació, l’adjudicació i les modificacions contractuals dels contractes que subscriguin els poders adjudicadors que no tenguin la consideració d’administració pública (novetat).
  • Les relatives a la preparació i l’adjudicació dels contractes d’entitats del sector públic que no tenguin el caràcter de poders adjudicadors (novetat).
  • Els recursos interposats contra les resolucions que dictin els òrgans administratius de resolució dels recursos especials en matèria de contractació.
  • Les qüestions que se suscitin en relació amb la preparació, l’adjudicació i la modificació dels contractes subvencionats subjectes a una regulació harmonitzada.

L’ordre jurisdiccional civil és el competent per a resoldre:

  • Les controvèrsies que se suscitin entre les parts en relació amb els efectes i l’extinció dels contractes privats de les entitats que tenguin la consideració de poders adjudicadors, siguin administracions públiques o no ho siguin, amb excepció de les modificacions contractuals que siguin competència de la jurisdicció contenciosa administrativa.
  • Les qüestions referides als efectes i l’extinció dels contractes que subscriguin les entitats del sector públic que no tenguin el caràcter de poders adjudicadors.
  • Les qüestions litigioses relatives al finançament privat del contracte de concessió d’obra pública o de concessió de serveis, tret de les actuacions en exercici de les obligacions i les potestats administratives que, d’acord amb el que disposa la Llei, s’atribueixen a l’Administració concedent, i en les qualsés competent l’ordre jurisdiccional contenciós administratiu.

Abans, respecte als contractes subscrits per PANAP, només eren competència de la jurisdicció contenciosa administrativa les qüestions relatives a la preparació i adjudicació dels contractes subjectes a regulació harmonitzada, inclosos els contractes subvencionats, així com dels contractes de serveis que, atès que superaven els llindars corresponents, no es podien considerar de regulació harmonitzada per raó de l’objecte.