Omet navegació

4.1 Acords marc i contractes que s'hi basen

L’acord marc és un sistema de racionalització tècnica de la contractació en virtut del qual es preestableixen una sèrie de condicions o termes comuns amb una empresa o diverses, que posteriorment s’apliquen a tots els contractes basats en aquest acord marc. En funció de com es fixin aquests termes o condicions, es poden distingir dues classes d’acords marc:

  •  Acords marc oberts: els que no tenen tots els termes i condicions fixats, i per acabar de definir-los és necessari convocar les empreses a una segona licitació per subscriure els contractes basats en aquests acords marc.

  •  Acords marc tancats: aquells en els quals es fixen tots els termes i les condicions i, per tant, no és necessari convocar una segona licitació, tret d’excepcions

La durada dels acords marc no pot ser superior a quatre anys, llevat d’excepcions, i només es poden subscriure contractes basats en acords marc durant el seu període de vigència.

Per subscriure els acords marc s’han de seguir les normes de preparació i adjudicació que preveu l’LCSP. Quant als contractes basats en acords marc, si és necessari convocar una segona licitació, el procediment que s’ha de seguir té les particularitats següents:

  • En el document de licitació, que substitueix els plecs, s’han d’establir les condicions que, si escau, van quedar pendents de fixar en l’acord marc.
  • S’ha de convidar a participar en la licitació totes les empreses adjudicatàries de l’acord marc, tret que els contractes que s’hi basin no estiguin subjectes a regulació harmonitzada. En aquest cas l’òrgan de contractació pot decidir justificadament no convidar totes les empreses, sempre que com a mínim sol·liciti ofertes a tres.
  • Quant al termini per presentar ofertes, l’LCSP no estableix un mínim; simplement ha de ser adequat a les circumstàncies. No obstant això, en aquests casos els plecs de l’acord marc solen fixar un termini mínim per presentar proposicions als procediments d’adjudicació de contractes basats en acords marc.
  • Les ofertes s’han de presentar per escrit i el contingut és confidencial fins al moment fixat per obrir-les.
  • L’òrgan de contractació pot optar per articular la licitació en una subhasta electrònica, sempre que s’hagi previst en els plecs que regulen l’acord marc.
  • El contracte basat en un acord marc s’ha d’adjudicar al licitador que hagi presentat la millor oferta en els mateixos termes que els prevists per als contractes, valorada segons els criteris fixats en l’acord marc.
  • La notificació a les empreses no adjudicatàries es pot substituir per una publicació en el mitjà fixat en els plecs reguladors de l’acord marc.

La modificació dels acords marc i els contractes que s’hi basin es regeix per les mateixes regles generals que les previstes per als contractes, amb algunes especialitats.