Omet navegació

5.2 Òrgans de d'assistència: les meses de contractació

Tret que la competència per a contractar correspongui a una junta de contractació, els òrgans de contractació estan assistits, quan sigui preceptiu, per la mesa de contractació, que es pot definir com un òrgan col•legiat d’assistència tècnica especialitzada que exerceix les funcions de qualificació de documentació administrativa, admissió i exclusió de licitadors, valoració de proposicions, apreciació d’ofertes anormalment baixes i proposta d’adjudicació al licitador més ben valorat; també pot assumir, per delegació de l’òrgan de contractació, les funcions de selecció de candidats en procediments en els quals hi hagi aquest tràmit.

La constitució de meses de contractació és obligatòria en els procediments obert, obert simplificat, restringit, de diàleg competitiu, de licitació amb negociació i d’associació per a la innovació. És opcional en el procediment negociat sense publicitat, tret que es fonamenti en causes d’imperiosa urgència, i en el procediment obert simplificat sumari.

Quant a la composició de les meses, l’LCSP estableix les regles següents:

  • La mesa ha d’estar formada per un president, un secretari i els vocals que es determinin reglamentàriament. El secretari ha de ser designat entre funcionaris o altres tipus de personal dependent de l’òrgan de contractació, i entre els vocals, almenys hi ha d’haver:

    • Un interventor o un altre funcionari adscrit a la Intervenció o, si no, una persona al servei de l’òrgan de contractació que tengui atribuïdes funcions de control economicopressupostari.
    • Un funcionari o un altre tipus de personal que tengui atribuïdes les funcions d’assessorament jurídic de l’òrgan de contractació.
  • Les meses poden sol•licitar l’assessorament de tècnics o experts independents amb coneixements sobre matèries relacionades amb l’objecte del contracte, els quals no tenen la consideració de membres.
  • A més, l’LCSP condiciona i delimita negativament la composició de les meses en els aspectes següents:
    • No poden formar part de la mesa ni emetre informes de valoració d’ofertes els càrrecs públics representatius  ni el personal eventual.
    • Tampoc no pot formar part de les meses el personal que hagi participat en la redacció de la documentació tècnica del contracte (novetat).
    • Els funcionaris interins només poden formar part de les meses si no hi ha funcionaris de carrera degudament qualificats i així s’acrediti en l’expedient (novetat).

L’LCSP preveu expressament que en els procediments oberts simplificats la mesa es considera vàlidament constituïda si hi assisteixen el president, el secretari, un funcionari d’entre els qui tenguin atribuït legalment o reglamentàriament l’assessorament jurídic de l’òrgan de contractació i un funcionari que tengui atribuïdes les funcions relatives al seu control economicopressupostari

En la resta de casos, s’ha de tenir en compte l’article 21.7 del Reial decret 817/2009 esmentat abans: «Per a la constitució vàlida de la mesa hi han de ser presents la majoria absoluta dels membres i, en tot cas, el president, el secretari i els dos vocals que tenguin atribuïdes les funcions corresponents a l’assessorament jurídic i al control economicopressupostari de l’òrgan.