1. Introducció
Si introduïm a qualsevol cercador habitual d’internet les paraules “informació sexual” apareixen mils de links que parlen de sexe, així com també se’n parla en la televisió, la ràdio, les revistes i altres mitjans de comunicació. La informació que es rep en la majoria dels casos, es limita als aspectes més bàsics de la sexualitat, s’identifica la sexualitat amb sexe i aquest amb genitalitat; és a dir, se segueix sense relacionar la sexualitat amb la comunicació de la parella, la responsabilitat interpersonal, el respecte, l’estimació, amb aquells valors humans que ens permeten edificar una bona vida sexual.
És necessari considerar la sexualitat en el context de la salut integral de l’adolescència, per la repercussió que té en la vida, i no s’ha de limitar només a l’estudi dels genitals, la fecundació i el part, o als riscs de la sexualitat – embarassos no desitjats, VIH i altres infeccions de transmissió sexual-, sinó que també és necessari ensenyar els valors i les normes adequades de conducta per formar actituds positives cap a la vida sexual, perquè aquesta capacita els individus en les seves relacions amb els altres, enforteix els sentiments de respecte, d’amor i de solidaritat, sempre sobre la base de la plena igualtat.
L’educació afectiva sexual s’ha de basar en la transmissió de valors, tal com la llibertat personal, l’ètica del consentiment, la igualtat de sexes, la lleialtat interpersonal, el plaer compartit, l’autonomia emocional, la responsabilitat compartida i l’acceptació de les diferents orientacions sexuals.
L’adolescència és el període en el qual s’inicia l’activitat sexual i una etapa en què la conducta sexual està sotmesa a multitud d’influències, és el moment en què es poden establir-se models duradors de gestió responsable sobre la pròpia salut.
Aquest curs pretén donar-vos informació i eines que us ajudin a l’hora de treballar l’educació afectiva sexual amb el jovent.