Omet navegació

La salut sexual i els drets sexuals

L’OMS en el 2002 considera la salut sexual com un estat de benestar físic, emocional, mental i social en relació amb la sexualitat i no únicament com una absència de malaltia, disfunció o incapacitat.

Amb la finalitat de ressaltar la rellevància de la sexualitat en la vida de les persones, l’OMS va voler deixar constància de la importància que té una aproximació positiva i respectuosa vers la sexualitat i les relacions sexuals, per gaudir d’una bona salut. Va constatar que la salut sexual implica la defensa, la protecció, el manteniment i el respecte dels drets sexuals de totes les persones.

La salut sexual requereix la possibilitat de tenir experiències sexuals plaents i segures, lliures de coerció, discriminació i violència.

Els drets sexuals han estat definits per diferents organismes i entitats -OMS, ONU, Federació Nacional de Planificació Familiar i Associació Mundial de Sexologia- des de la Conferència Internacional sobre Població i Desenvolupament, celebrada al Cairo, el 1994 i a la Conferència Internacional de la dona de Bejing del 1995, on es va debatre, per primera i segona vegada, sobre la consideració dels drets sexuals i de reproducció com a part dels drets humans.

Els drets sexuals emanen dels drets a la llibertat, igualtat, privacitat, autonomia, integritat i dignitat de totes les persones, que són Drets Humans.

La Federació Internacional de Planificació familiar (IPPF), en la Declaració de Drets Sexuals publicada l’any 2008 afirma que la sexualitat és un concepte en evolució, que comporta tant l’activitat sexual com l’orientació sexual, l’erotisme, el plaer, la intimitat o les identitats de gènere. La IPPF ha definit els drets sexuals de la manera següent:

  1. Dret a la igualtat. Totes les persones són iguals en dignitat i drets. Totes tenen dret al reconeixement social i a la protecció legal de les seves vides sexuals i reproductives.
  2. Dret a l'autonomia sexual. Totes les persones tenen dret a expressar i manifestar els seus desitjos, plaer, pràctiques, orientació i identitat sexual, a decidir lliurement sobre la seva vida sexual en un marc ètic no discriminatori i respectuós amb els drets d’altres persones i amb la capacitat evolutiva dels infants.
  3. Dret a la llibertat i a la integritat corporal. Totes les persones tenen dret que es respecti la seva integritat física, psíquica i moral, a viure lliures de risc i de qualsevol violència, intimidació o coerció que atempti contra la seva llibertat i benestar sexual i corporal.
  4. Dret a decidir sobre les diferents opcions reproductives. Totes les persones tenen dret a adoptar decisions relatives a la seva vida reproductiva, a determinar lliurement si volen tenir descendència o no, i el moment i la freqüència.
  5. Dret a la informació. Totes les persones tenen dret a disposar i accedir a una informació completa, clara i veraç per prendre decisions autònomes sobre la seva vida sexual i reproductiva i exercir plenament els seus drets.
  6. Dret a l’educació sexual. Totes les persones tenen dret a rebre una educació sexual de qualitat, lliure d’estereotips i prejudicis morals, ideològics o religiosos, que afavoreixi una vivència positiva i saludable de la sexualitat.
  7. Dret a l’atenció i protecció de la salut sexual i reproductiva. Totes les persones tenen dret a gaudir del més alt nivell de salut sexual i de salut reproductiva com a components centrals del seu benestar i, per tant, a accedir a serveis de salut que ofereixin una atenció integral i de qualitat.
  8. Dret a la privacitat i la confidencialitat. Totes les persones tenen dret al respecte a la seva privacitat i intimitat, així com a la confidencialitat quan proporcionen informació sobre la seva vida sexual i reproductiva.
  9. Dret a optar per les diverses maneres de convivència. Totes les persones tenen dret a triar la forma de convivència que considerin més adequada amb la relació afectiva, igualitària que hagin establert, i a gaudir dels mateixos drets socials i legals.
  10. Dret a la participació i llibertat d'opinió. Totes les persones tenen dret a exercir la llibertat de pensament, opinió i expressió de les seves idees, així com d’associar-se per participar en el desenvolupament de les polítiques que determinen el seu benestar sexual i reproductiu.

Tenir coneixement i comprendre la importància i la transcendència dels drets sexuals pot ajudar i animar a exigir-los, a reclamar quan es donin situacions de vulneració d’aquests drets o quan es consideri que no es duen a terme les accions necessàries per poder-ne gaudir.