Omet navegació

El desig sexual

El desig sexual és un estat caracteritzat per sensacions (produïdes per l’activació d’un sistema neuronal específic del nostre cervell) que ens predisposen a cercar experiències sexuals. Aquestes sensacions s’acompanyen d’un sentiment d’interès, de necessitat i de ganes d’estimulació i plaer eròtic, que no implica necessàriament realitzar conductes dirigides a satisfer-lo.

El desig és inherent a la condició humana, cap persona no pot evitar sentir desig. El sentim com a resposta a un estímul que interpretam com a eròtic. Aquest estímul, el podem crear nosaltres mentalment (intern) o pot venir del nostre entorn (extern). També aquests estímuls (intern i extern) es poden donar alhora.

Levine planteja que l’experiència del desig està integrada per tres factors:

  • L’impuls o drive, que és l’efecte de l’acció de les funcions biofisiològiques responsables del comportament sexual. Aquest efecte es caracteritza per l’excitació genital i l’augment de l’excitabilitat sexual.
  • L’anhel, que es refereix a les ganes de tenir relacions sexuals. L’anhel es pot donar sense haver-hi hagut impuls.
  • La motivació, que representa la disposició cap a l’activitat sexual, la disposició i la voluntat d’implicar-se en una experiència sexual. La motivació pot aparèixer sense que hi hagi hagut impuls o anhel.

És possible que en determinades circumstàncies el desig disminueixi molt o fins i tot que desaparegui. L’estat físic i emocional, així com l’entorn, poden influir de manera important en la percepció del desig.