Omet navegació

L'afectivitat

La sexualitat està relacionada amb la comunicació i l’afecte. Saber comunicar el que sentim, saber què ens agrada i compartir expressions emocionals com la satisfacció, el plaer, la inseguretat, la por, el malestar, l’alegria... també formen part de la nostra sexualitat. 

S’ha evidenciat que la forma que tenim d’expressar-nos sexualment té molt a veure amb les relacions i els lligams establerts amb les persones més properes, les que han estat significatives en la nostra vida.

Per exemple, se sap que el vincle que les persones adultes estableixen amb el nadó, especialment fins a l’edat de tres anys, tindrà una influència important durant la seva vida, bé sigui en positiu o bé en negatiu, en les seves relacions afectives a curt i a llarg termini.

La sexualitat és una part important de la nostra vida afectiva. L’expressió de la sexualitat va lligada a sensacions i sentiments agradables —sensació de plenitud, energia, passió, desig, enamorament...—, però també és habitual que vagi acompanyada d’altres sentiments menys plaents —por, inseguretat, dubtes... És per això que ens convé saber i comprendre:

  •  Què és l’afecte.
  •  Quines són les nostres necessitats afectives.
  •  Què són i com establim els vincles afectius.
  •  Quina relació hi ha entre els nostres sentiments i la nostra conducta.