Omet navegació

Els vincles afectius

El vincle afectiu és la relació d’afecte que s’estableix entre dues persones que són significatives (importants) l’una per a l’altra. Els primers vincles afectius i els més especials són els que establim en la infància amb la mare, el pare i les persones més properes (altres membres de la família, persones que ens cuiden, mestres...).

Els vincles afectius poden ser positius (segurs) o negatius (insegurs). Els vincles afectius positius ofereixen arrels i ales són els que:

  • Fan sentir bé l’infant/adolescent: li demostren afecte i respecte.
  • Li proporcionen cures de qualitat (alimentació, higiene, mobilitat, descans...) i un entorn segur.
  • Consideren les seves necessitats (els seus temps i el seu estat evolutiu, sense exigir coses que no té capacitat de complir).
  • Faciliten la relació social.
  • Fomenten l’autonomia (estimulen la capacitat participar i d’explorar, establint els límits de seguretat).

Com influeixen els vincles afectius en el desenvolupament

Els tipus de vincle que l’infant i/o adolescent estableix amb les persones significatives té una influència rellevant en el seu desenvolupament físic, intel·lectual, emocional i social. Produeixen una empremta important en el desenvolupament sexual i en la capacitat de tenir relacions sanes en la vida adulta i vincles d’afecció segurs.

Aquesta influència, pel que fa al desenvolupament psicosexual en la infància i en l’adolescència, es manifesta en:

  • L’autoestima.
  • Les emocions predominants i la forma de gestionar-les.
  • Els tipus de vincles afectius que estableixi i pugui establir en el futur relacionats amb els afectes sexuals.
  • Els comportaments relacionats amb l’expressió de la sexualitat en les diferents etapes de la vida.


Els vincles afectius positius enforteixen l’autoestima i els sentiments de seguretat i confiança. Quan infants i adolescents compten amb persones que els ofereixen vincles afectius positius, se senten segurs i es mostren alegres i disposats a relacionar-se, a jugar i a explorar. També tenen inclinació a ser més independents i a expressar idees, opinions i sentiments.

Els vincles afectius negatius generen sentiments d’inseguretat, de falta de confiança i d’autoestima baixa. Això es pot manifestar amb tristesa, retraïment, dificultats per relacionar-se, acceptar relacions de risc o tòxiques...