Omet navegació

L'afecte

Des del punt de vista emocional, l’afecte és el sentiment i l’expressió d’amor o d’estima cap a una persona, un animal o un objecte.

Per entendre l’afecte cal tenir en compte una sèrie de particularitats: 

L’afecte és la base del desenvolupament psicològic de l’ésser humà.

Els humans necessitam una gran quantitat d’afecte per créixer i desenvolupar-nos correctament. Necessitam donar afecte i rebre’n.
Aquesta necessitat és més gran en la infantesa i en les situacions de vulnerabilitat especial.

L’afecte el sentim

Sentim afecte quan ens demostren que ens estimen, quan ens demostren amb fets i amb paraules que ens consideren, que presten atenció a les nostres necessitats, ens cuiden i ens protegeixen.

L’afecte es pot donar o rebre.

Deim que «donam afecte» o que «rebem afecte». La capacitat de donar afecte, de respondre-hi de forma positiva, la podem emmagatzemar. Determinades circumstàncies ens aporten energia i això augmenta la nostra capacitat de donar afecte i de reaccionar de forma positiva. Sembla que l’afecte és un fenomen com l’energia, que es pot emmagatzemar i transferir.

Donar afecte requereix implicació i dedicació

Tractar de comprendre els problemes d’una altra persona (empatia), intentar agradar, demostrar respecte, gratitud o amor, així com cuidar una persona, són un exemple de diferents maneres de proporcionar afecte. Totes requereixen esforç.

La primera persona a qui hem de demostrar afecte és a nosaltres

La capacitat d’autocuidar-nos (descansar, menjar sa, fer exercici, tenir temps d’esbarjo, tenir cura del nostre cos i de la nostra imatge, protegir-nos...), de saber dir «no» o «basta» i de demanar ajuda, són formes d’estimar-nos. Res no justifica desatendre les pròpies necessitats. Saber on hi ha el punt d’equilibri entre cuidar i cuidar-se és una qüestió de regulació emocional, desaber reconèixer, en les nostres emocions i en les sensacions que ens provoquen en el cos, quan vivim una situació que ens fa mal. 

Cada adolescent té la seva pròpia forma de demostrar afecte i també prefereix determinades formes de demostració d’afecte per part de les altres persones. La forma d’expressar afecte i de preferir unes formes o unes altres de manifestació afectiva està influenciada per factors personals, familiars i culturals.

Hi ha adolescents a qui els agrada molt abraçar i besar i que els abracin i besin, a d’altres no els agrada tant o no els agrada gens. Algunes vegades les persones adultes volem forçar a infant i/o adolescent a fer una besada o que una abraçada a un altre infant o a una persona jove o adulta, sense respectar el que ell o ella vol fer. Aquesta conducta és perillosa perquè aprèn que no importa allò que sent i que l’important és obeir, encara que allò que ha de fer li provoqui sensacions desagradables (la persona no li agrada, fa mala olor, li pica la barba, l’estreny massa...).

Demostrar educació i demostrar afecte són dues formes de comportament essencialment diferents. L’educació consisteix a actuar amb respecte (saludar és demostrar respecte). Mentre que actuar de forma educada s’ha de considerar una obligació, una qüestió de civisme, demostrar afectivitat és opcional perquè besar i abraçar només ho hem de fer quan sentim que ens fa ganes fer-ho.