Omet navegació

Els afectes sexuals

Els afectes sexuals són els que ens impulsen a acostar-nos a altres persones de manera amorosa i sexual. Aquests afectes són quatre:

  • el desig sexual
  • l’atracció eròtica
  • l’enamorament
  • l’amor

Mitjançant aquests afectes, a més de satisfer les necessitats afectives bàsiques (intimitat, suport social i seguretat), podem satisfer la nostra necessitat de comunicació eròtica i de plaer sexual.

El desig, l’atracció, l’enamorament i l’amor són afectes que en l’adolescència ens permeten una nova forma de comunicació, amb nosaltres i amb les altres persones, diferent a la que hem tingut durant la infància.

L’adolescència és l’etapa de la vida en la qual, per primera vegada, s’experimenten experiències relacionades amb els afectes sexuals: el primer desig, el primer contacte, el primer enamorament, el primer amor, el primer desamor... Això sol passar de manera gradual i, sovint, el desig no està motivat per una persona concreta. Els al·lots i les al·lotes solen sentir que els passa alguna cosa nova que no saben gaire bé com explicar: sensació física, emoció o combinació d’ambdues.

En aquesta etapa tan especial del cicle vital les emocions estan a flor de pell, les experiències es viuen amb molta intensitat i la confusió pròpia de l’adolescència sol dificultar la distinció entre el que és desig o atracció i els sentiments d’enamorament i d’amor.