Omet navegació

Les bones relacions

Una bona relació de parella implica que s’ha establert un vincle afectiu positiu. Però, com es pot reconèixer si el vincle que s’ha establert és realment positiu?

El primer que ens ha de passar per tenir una relació nutritiva és sentir-nos persones dignes de ser estimades. Estimar-nos primer a nosaltres abans que a ningú pot semblar egoista, però no ho és. Les persones que es consideren dignes de ser estimades cuiden el seu espai personal i respecten el de les altres persones.

No es suficient estimar, hem d’estimar bé i ens han d’estimar bé, i això ho podem saber observant com es comporta la nostra parella amb nosaltres i com ho fem nosaltres amb ella.

CLAUS PER SABER SI ESTIMAM I ENS ESTIMEN BÉ

Tenim el costum de parlar d’estimar d’una manera abstracta, sense concretar quins són els comportaments que ens permeten gaudir (no patir) una relació amorosa. No basta estimar, hem d’estimar bé i ens han d’estimar bé i això ho podem saber observant com es comporta la nostra parella i com ens comportam nosaltres amb ella.

Deim sí a la relació de parella en què les dues persones:

S’ACCEPTEN. S’estimen tal com són, amb els seus punts forts i els febles. Això no vol dir que tot el que fa l’altre li agradi ni que hagin de tolerar qualsevol comportament.

ES RESPECTEN. Es tracten bé i no es jutgen, critiquen ni humilien. Les dues persones se senten a gust quan estan juntes i senten que la relació els aporta benestar.

EXPRESSEN EL SEU AMOR amb paraules, carícies i fets. Es dediquen temps i no duen la relació d’amagat. S’escolten i es mostren interessades i donen importància a la vida i les opinions de l’altra.

ES PERMETEN AUTONOMIA i faciliten que cada una es relacioni amb la seva família i les seves amistats, i que dugui a terme els estudis, les aficions i les feines que li importen. No s’aïllen.

CONFIEN UNA EN L’ALTRA, no es volen controlar ni es demanen proves d’amor. No necessiten saber què fan a totes hores.

COMPARTEIXEN LES ALEGRIES I LES PREOCUPACIONS, i compten una amb l’altra a l’hora de prendre decisions.

ES CUIDEN, ES PROTEGEIXEN i s’acompanyen en els moments difícils, a més de procurarel millor una per l’altra.