Omet navegació

Les relacions tòxiques

Hi ha relacions de parella en les quals el nexe afectiu que s’ha construït no és positiu i una de les persones genera molt de patiment a l’altra, sense que aquesta sigui capaç de deixar de banda la relació. A aquest tipus de relació se l’anomena relació tòxica. Una relació tòxica és la que es caracteritza pel turment i el sofriment, amb pocs moments de tranquil·litat i plaer.

Patir una relació tòxica és patir violència psíquica. En una relació tòxica un dels membres de la parella va minvant poc a poc l’autoestima de l’altre. L’objectiu de la persona tòxica és fer que la parella se senti insegura i fer-li sentir la convicció falsa, però intensa, que sense el seu amor no seria res.

PERÒ, PER QUÈ FA AIXÒ?

Generalment la persona tòxica se sent malament amb ella mateixa (té l’autoestima baixa) i una necessitat exagerada de seguretat. Per això:

  •  Vol sentir-se estimada de forma exclusiva (és gelosa): res no ha de distreure la seva parella de l’amor i l’admiració que ha de sentir cap a la seva persona.
  •  Vol ser admirada, sentir-se poderosa i capaç de controlar la relació.

I COM HO FA PER ACONSEGUIR-HO?

  • Fa el possible per fer sentir a la seva parella que és superior a ella. Li demostra  habilitats, poder, capacitat de control i la manipula per fer-la sentir insegura i dependent de les seves opinions i la seva aprovació.

  • La degrada i la destrueix anímicament. Li va minvant l’autoestima de moltes maneres: unes subtils (enfadant-se i fent morros quan la parella ha fet alguna activitat amb altres persones) i altres més evidents (prohibint-li que vegi les seves amistats o família, que es vesteixi d’una manera determinada...).

Les tàctiques que pot utilitzar una persona tòxica per aconseguir-ho són nombroses:

  • La fa desconfiar de les persones que per a ella són significatives: amistats, família...
  • Critica i menysprea amb paraules, mirades o gests la seva forma de ser, de xerrar, de riure, de vestir... qualsevol cosa que la faci sentir insegura.
  • Li fa xantatge emocional.
  • Tergiversa i manipula situacions.
  • La fa dubtar quan ha pres una decisió de forma autònoma sense consultar-la-hi. Vol que es faci enrere i no faci cap canvi que pugui suposar un perill per a la continuïtat de la relació.

Hi ha maneres de prevenir una relació tòxica i de fugir-ne a temps:

  • Envoltar-nos de persones que ens respectin i ens facin sentir a gust al seu costat és essencial. Generalment, elegim la parella dels grups amb els quals ens relacionam o bé ens la presenta algú d’aquests grups.
  • Tenir sempre present que decidir a qui volem estimar i a qui volem al nostre costat és cosa nostra. Una retirada a temps, encara que ens provoqui sofriment, a la llarga és una victòria.
  • Prendre consciència de si les nostres necessitats afectives estan ben cobertes. Si ens sentim poca cosa i cercam afecte a qualsevol cost, és que estam en risc i ens convé demanar ajuda especialitzada.
  • Recordar el que mai no s’ha de fer per amor:

5 COSES QUE MAI NO S’HAN DE FER PER AMOR


  • Fer de la teva parella o de la persona que t'agrada el centre de l’univers
    Primer és la teva vida i després la seva. Un dels grans errors és deixar de fer el que t'agrada o allunyar-te de les teves amistats o de la teva família per amor. Tot és compatible.

  • Perdonar-ho tot per por de perdre’l o de perdre-la
    Encara que estiguis molt enamorat o enamorada, primer t'has d'estimar tu. No toleris actituds o comportaments que et facin sentir malament o que et faltin al respecte. Si hi ha coses que no t'agraden no les callis.

  • Estar sempre amb ell o amb ella
    Estar en parella vol dir que aquesta persona t'aporta coses i les suma a la teva vida. De cap manera t'oblidis de tu perquè estiguis tot el dia amb la teva parella i fent el que ella vol. Has de tenir el teu espai per fer les coses que a TU t'agraden. També has de poder estar tot sol o tota sola si et fa ganes.

  • Viure només per a aquesta persona
    De vegades l'enamorament fa que només estiguem pensant en el nostre amor. Ves alerta!, perquè això es pot convertir en una obsessió i et pot provocar una gran dependència emocional.

  • Idealitzar l'altra persona i no acceptar els seus defectes
    Per estimar bé una persona se l'ha de conèixer bé. Això vol dir conèixer els seus defectes i les seves virtuts. Per tant, no amaguis el cap sota l'ala i accepta que també té defectes. Fan una mica de llàstima les persones que justifiquen sempre tots els defectes de la seva parella.
    No passa res, tothom té defectes!

Font: http://www.adolescents.cat/