Omet navegació

La gelosia

La gelosia és una resposta emocional pertorbadora. Comunament es denomina així la sospita o inquietud enfront de la possibilitat que la persona estimada senti preferència cap a una altra persona.

Sentir gelosia no és el mateix que ser una persona gelosa. Hi pot haver motius per sentir gelosia: veure que la nostra parella es relaciona de forma eròtica amb algú altre, saber que hi ha una persona amb qui té una química especial, quan li tiren la canya...

La persona gelosa sospita de la seva parella i se sent insegura del seu amor. Això ho fa sense tenir-ne cap motiu i pensa que en qualsevol moment la seva parella pot preferir-ne una altra, fruit d’una baixa autoestima.

La persona gelosa sent que la seva parella li pertany, que és de la seva propietat, i sol justificar el seu comportament dient que ho fa per amor. En realitat, la gelosia és una manifestació de dependència emocional i d’inseguretat sobre la pròpia vàlua personal (con més insegures més geloses) i mai és una demostració d’amor.

Les persones geloses s’imaginen que passen coses que en realitat no passen. Si alimenten aquesta imaginació, acaben creient que la seva parella realment
sent alguna cosa per una altra persona.

És positiu i necessari per a la relació que cada membre de la parella tengui el seu propi espai. La persona gelosa sol conduir la seva parella cap a una xarxa de circumstànciesm opressives:

  • Aïllar-la.
  • Seguir-la.
  • Cercar una evidència de traïció (mòbils, ordinadors, bossa, agenda...).
  • Controlar-la mitjançant preguntes (on vas?, amb qui?, què faràs?...).
  • Privar-la de llibertat.

La situació de sospita contínua i l’opressió a la qual es veu sotmesa la parella d’una persona gelosa pot provocar que:

  • La parella decideixi trencar la relació. És la conseqüència més sana.
  • La relació es converteixi en tòxica. En aquest cas, la parella va minvant l’autoestima i la seguretat en si mateixa, pot arribar a sentir-se culpable de provocar la gelosia i arribar a emmalaltir (angoixa i depressió).

La gelosia es pot controlar, només cal la voluntat de fer-ho i una mica d’esforç per convertir els pensaments negatius en positius. Per exemple:

Pensament negatiu:
«Ha sortit de festa i segur que s’està embolicant amb algú...»

Pensament positiu:
«La nostra relació va molt bé. No tenc cap motiu per pensar que em posarà les banyes... Que s’ho passi bé i que gaudeixi!»

Si sentim gelosia malaltissa i, malgrat que ho intentem, no podem controlar-la, és una gran inversió en el nostre benestar deixar-nos ajudar i tractar el tema amb un l’especialista.

Clicau-hi per veure Los adolescentes hablan sobre las relaciones de pareja y la violencia de género:
https://www.youtube.com/watch?v=E8TSRgY5tQM