b) EL PROCEDIMENT SIMPLIFICAT
Si bé abans existia una regulació específica i més extensa d’un procediment abreujat en aquesta matèria (els articles 14 a 17 del RD que regulava el procediment en matèria de responsabilitat patrimonial, ara derogat), ara tenim només una referència a l’apartat 4 de l’article 96 de la LPAC dedicat a la regulació de la tramitació simplificada del procediment administratiu comú, però n’és d’aplicació la resta de l’article com a regles generals del procediment administratiu comú. Per aquest motiu, no ha deixat d’existir aquesta possibilitat que s’ha d’entendre aplicable també, en els casos que s’indicaran, als procediments de responsabilitat patrimonial.
Aquest acord es pot prendre d’ofici o a instància de part. Si ho acorda l’Administració ho ha de notificar als interessats. Si s’hi oposen ha de continuar la tramitació ordinària. En els casos de què ho demani un interessat, es pot desestimar la sol·licitud i no existeix recurs en contra. Si no es resol en 5 dies el silenci és desestimatori.
L’article 96.4 de la LPAC indica, de manera específica, per aquests tipus de procediment, que un cop iniciat el procediment, quant l’òrgan competent per tramitar-lo consideri inequívoques la relació de causalitat entre la lesió i el funcionament del servei públic, la valoració del dany i el càlcul de la quantia de la indemnització. Constatades aquestes circumstàncies, es pot acordar la suspensió de la tramitació del procediment general i la iniciació del procediment simplificat
La nota més característica d’aquest procediment, com indica el seu nom, és la reducció dels terminis. S’ha de resoldre en 30 dies, a compta des del dia següent a la notificació de l’interessat l’acord de tramitació simplificada del procediment.
Es pot acordar aquesta tramitació un cop iniciat el procediment i en qualsevol moment abans de dictar la resolució, es pot decidir continuar amb la tramitació ordinària.
L’article 96.6 de la LPAC indica quins són els tràmits que s’ha de dur a terme en aquest tipus de procediment simplificat:
- Inici, d’ofici o a sol·licitud d’interessat.
- Esmena de la sol·licitud si fos necessari.
- Al·legacions a l’inici, que s’han de formular en un termini màxim de 5 dies.
- Audiència:que només es durà a terme si la resolució és desfavorable per a l’interessat.
- Dictamen del “Consejo de Estado” o Consell Consultiu. Des de què es demana aquest dictamen es produeix la suspensió del termini per resoldre. Es sol·licitarà amb la indicació de què s’ha d’emetre en un termini que permeti complir el de resolució del procediment. Pot ser emès en el termini de 15 dies si així es demana.
- Resolució.
En el cas de ser necessari fer algun tràmit distints a aquells que s’acaben d’exposar, la tramitació haurà de ser l’ordinària.