Omet navegació

C. LA RESPONSABILITAT DE LES AUTORITATS I PERSONAL AL SERVEI DE LES ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES.

C1) RESPONSABILITAT PATRIMONIAL

Aquest títol es correspon amb la secció 2ª del Capítol IV de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic (LRJSP). Es dediquen dos articles (art. 36 i 37) on trobam regulada la responsabilitat de les autoritats i personal al servei de l’Administració. Concretament es regula la responsabilitat patrimonial (article 36) i la penal (article 37).

En els supòsits de danys i perjudicis causats als particulars per les autoritats i personal al servei de les Administracions Públiques, els perjudicats exigiran directament a aquestes la indemnització corresponent pels danys i perjudicis causats per les autoritats i personal al seu servei amb concurrència de dol, culpa o negligència greus.. Això no obstant, l’Administració quant ha indemnitzat, prèvia instrucció del procediment que pertoca, exigirà d’ofici en via administrativa a aquest personal la indemnització pagada, ponderat els criteris esmentats a la Llei (el dany causat, el grau de culpabilitat, la responsabilitat professional i la incidència en el dany).

També es pot exigir responsabilitat patrimonial pels danys causats en els béns i drets de l’Administració quant hi concorr dol, culpa o negligència greu (art. 36.3 de la LCSP)

En aquests dos supòsits s’ha de seguir el mateix procediment que consta, com a mínim, dels següents tràmits:

  1.  Inici de l’òrgan competent, que s’ha de notificar als interessats.
  2.  Al·legacions durant 15 dies.
  3.  Pràctica de prova de les admeses i aquelles que consideri l’òrgan competent, durant 15 dies.
  4.  Audiència per un termini de 10 dies.
  5.  Proposta de resolució en 5 dies.
  6.  Resolució en 5 dies.

Aquesta resolució posa fi a la via administrativa. Si es detectessin indicis que fessin necessari passar les actuacions als Tribunals, així s’haurà de fer. Destacar com en aquest cas s’introdueixen indicacions sobre procediment fora de la LPAC, ja que aquesta regulació es troba a la LRJSP.

C2) RESPONSABILITAT PENAL

La LPAC conclou al seu article 37 amb el tractament de la responsabilitat penal així com la civil derivada de delicte del personal al servei de les Administracions Públiques.

Aquesta responsabilitat civil està vinculada a la comissió del delicte, i a la condemna a la jurisdicció penal. Si hi ha condemna penal per l’actuació de personal de l’Administració o d’una autoritat, l’Administració pot ser responsable també.

L’article 121 del Codi Penal estableix que: “El Estado , la Comunidad Autónoma, la provincia , la isla , el municipio y demás entes públicos , según los casos , responden subsidiariamente de los daños causados por los penalmente responsables de los delitos dolosos o culposos , cuando éstos sean autoridad , agentes y contratados de la misma o funcionarios públicos en el ejercicio de sus cargos o funciones siempre que la lesión sea consecuencia directa del funcionamiento de los servicios públicos que les estuvieren confiados , sin perjuicio de la responsabilidad patrimonial derivada del funcionamiento normal o anormal de dichos servicios exigible conforme a las normas de procedimiento administrativo , y sin que , en ningún caso , pueda darse una duplicidad indemnizatoria.

Si se exigiera en el proceso penal la responsabilidad civil de la autoridad , agentes y contratados de la misma o funcionarios públicos , la pretensión deberá dirigirse simultáneamente contra la Administración o ente público presuntamente responsable civil subsidiario.

L’exigència de la responsabilitat patrimonial que es pugui estar instruint no es suspendrà per les actuacions penals, a no ser que la determinació dels fets penals sigui necessari per la determinació de la responsabilitat patrimonial.