Omet navegació

5. Concepte de transparència

Com diu Ernesto Jinesta Lobo, el principi de transparència fa referència a l’obligació de les administracions públiques d’obrir canals permanents i fluids d’informació i comunicació amb les i els administrats i al dret correlatiu d’aquests de saber, conèixer, entendre i fiscalitzar els detalls de l’organització i funció administratives.

Aquesta transparència té per objecte no només la informació continguda en arxius, registres, expedients i documents sinó tota la relativa al sencer desenvolupament de l’actuació i gestió administratives (funció, competències, procediments, esquemes organitzacionals, recursos humans, financers i materials).

La transparència i la rendició de comptes són mecanismes per controlar el poder, però també serveixen per assegurar la participació de la ciutadanania i els seus representants en l’exercici del poder per fer-lo responsable, alhora que més eficaç i eficient, reduint els nivells d’arbitrarietat i de discrecionalitat i obligant a tenir més clars els objectius i els passos que s’han de seguir per assolir-los.

ÉTICA DE LA FUNCIÓN PÚBLICA Y TRANSPARENCIA. Monogràfic coordinat per: Jaime Pintos Santiago. DERECHO DE ACCESO A LA INFORMACIÓN. Ernesto Jinesta Lobo Aletheia, Cuadernos Críticos del Derecho. 2-2015 ISSN: E 1887-0929. <http://www.liberlex.com/archivos/ALETHEIA_2-2015_ETICA_TRANPARENCIA.pdf>