Omet navegació

El procés de sexuació

Construïm la nostra sexualitat constantment, durant tota la vida. Aquest fet s’anomena procés de sexuació. Durant aquest procés es defineixen els caràcters sexuals i també construïm la forma d’expressar la nostra sexualitat. Ens anam configurant sexualment en els aspectes següents:

El sexe: 

Les característiques corporals i el funcionament del nostre organisme: cromosomes,gens, hormones, genitals (interns i externs) i altrescaràcters sexuals.

L’expressió de gènere:

La assumpció de determinats rols i comportaments (formes de vestir, de relacionar-se, d’assumir responsabilitats socials, familiars i professionals), relacionats amb el que la societat considera masculí o femení (estereotips de gènere).

La identitat sexual:

El sentiment de pertànyer a un determinat sexe, a cap o a ambdós.

L’orientació sexual (orientació del desig):

Fa referència al tipus de persones que ens atreuen per tenir-hi una relació afectiva i sexual.

Les preferències eròtiques: 

Es refereix als aspectes (d’una persona, de l’ambient...) que estimulen el nostre desig i ens atreuen de forma eròtica.

La conducta sexual:

És la manifestació del desig sexual, en forma de pràctiques sexuals. Així com el desig i l’atracció són involuntaris, la conducta sexual és voluntària i implica la decisió de dur-la a terme o no.

Hi ha tantes sexualitats com persones. Cada persona és, se sent i es manifesta en tots els aspectes de la seva sexualitat, de forma única i irrepetible, en cada moment de la seva vida. La sexualitat es construeix a través de la interacció entre la persona i les estructures socials.


FACTORS QUE INFLUEIXEN EN EL PROCÉS DE SEXUACIÓ I EN LA VIVÈNCIA DE LA SEXUALITAT

En el procés de sexuació influeixen fonamentalment els factors següents: