Omet navegació

L'expressió de gènere

El gènere és una construcció social i cultural binària (masculí/femení). Es defineix com l’assignació de rols i comportaments que cada societat i cultura atribueix a cada sexe. Inclou la forma de vestir, de relacionar-se, d’assumir responsabilitats socials, familiars i professionals.

El concepte de gènere se sustenta en el supòsit que hi ha una forma de ser i d’actuar masculina i una altra de femenina, com si es tractàs de dues maneres diferents de ser i d’estar en la vida (rols i comportaments, i accés a determinats drets i oportunitats), en una societat determinada.

Encara que les dones i els homes siguin diferents pel que fa a certes característiques físiques i funcionals, els rols que assumeixen en les relacions socials, professionals, afectives i en altres àmbits de desenvolupament personal (intel·lectual, esportiu, artístic...) no tenen per què ser-ho. Hi ha moltes maneres de ser dona i de ser home.

El gènere és un concepte útil per posar en evidència que la societat dóna més valor als rols que considera masculins que als que considera femenins, cosa que ocasiona situacions de desigualtat, d’abús i de violència.

A hores d’ara, sabent que això és així, potser hauríem d’avançar cap a la superació d’aquest concepte, construint un nou paradigma que se sustenti en la multiplicitat de formes d’expressió de les persones i en la desconstrucció dels rols de gènere des de la infància. Si educam a les al·lotes i als al·lots en els valors de la igualtat i del respecte, sense diferenciar si són nins o nines, facilitam que desenvolupin el seu potencial.

L’expressió de gènere és la manera que tenim de mostrar-nos al món i inclou la forma de xerrar, com ens vestim, els nostres gests, com ens movem, com ocupam l’espai, els nostres gusts, etc. Està relacionada amb el que la societat considera masculí o femení (estereotips de gènere). Cada persona té la seva pròpia expressió de gènere.

TRENCANT ELS ESTERIOTIPS DE GÈNERE

  • Ens hem de vestir i complementar com més a gust ens trobem. No hi ha roba ni colors d'ús exclusiu d'un sexe.

  • El nostre cabell pot ser llarg o curt. Es tracta que en mirar-nos al mirall ens veiem bé.
  • Les actituds i formes de ser no tenen gènere. Hi ha  al·lots porucs, casolans o sensibles, també hi ha al·lotes emprenedores, agosarades o intrèpides. No s’ha de reprimir la nostra forma de ser o les nostres qualitats (comprensió, delicadesa, suavitat, vulnerabilitat, educació, valentia, independència, força, seguretat, afectivitat...). Mostrar-nos tal com som ens fa lliures.
  • Hem de jugar a allò que ens diverteixi. No existeixen jocs d’al·lotes ni jocs d’al·lots. Les juguetes i els jocs són per passar-s’ho bé i no per segregar.
  • Tots els esports i les activitats són per a totes les persones. Hem de practicar els que ens agradin. Compartir és divertit i ens fa sentir més feliços i partícips.
  • Les tasques de la casa són responsabilitat de totes les persones que hi conviuen. Hem de ser conseqüents i col·laborar.
  • Dins el gran ventall de professions a les quals podem optar, s’ha de triar la que més ens agradi. Tota persona amb esforç i dedicació, és vàlida per desenvolupar les seves capacitats en allò que es propasa.

  •  Ens hem d’expressar de la manera en què ens sentim a gust.

  • També hem de respectar totes les persones siguin quin siguin els seus gustos i la seva aparença.

 Font: “Yuna mi compañera trans. Chrysallis. Asociació de Families de Menors Transsexual”